Redovita tjelovježba poboljšava preživljavanje raka prostate


Redovita tjelovježba poboljšava preživljavanje raka prostate

Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 10.000 muškaraca u dobi od 50 do 93 godine kojima je dijagnosticiran lokalizirani rak prostate, pokazalo je da redovita tjelovježba, bilo umjerena ili intenzivna, može poboljšati izglede za preživljavanje raka prostate.

Tako se pokazalo da muškarci koji su najviše vježbali imaju čak 34 posto manji rizik da će umrijeti od raka prostate u odnosu na muškarce koji uopće nisu vježbali.

Što se pak hodanja tiče, pokazalo se da muškarci koji su prije postavljanja dijagnoze raka prostate hodali 4 do 6 sati tjedno imaju za jednu trećinu manji rizik od umiranja od raka prostate. Nažalost, hodanje nakon postavljanja dijagnoze nije imalo statistički značajan učinak na sniženje rizika od smrti.

Oboljelima od raka prostate preporuča se barem 150 minuta umjerene tjelovježbe tjedno ili 75 minuta intenzivne tjelovježbe tjedno. Ovi rezultati ne bi trebali biti neko iznenađenje obziorm da se zna da je tjelovježba dobra za sve aspekte zdravlja. Od ranije je poznato da tjelovježba poboljšava stanje oboljelih od raka dojke, raka debelog crijeva i raka pluća.

Izvor:
American Association for Cancer Research