Rizik od raka veći kod pacijenata s astmom


Rizik od raka veći kod pacijenata s astmom

Prema nedavno objavljenoj studiji, ljudi s astmom imaju veću vjerojatnost da će razviti rak, osobito oni koji ne koriste inhalacijske steroide. Rizik od raka bio je povećan za 9 od 13 karcinoma kod pacijenata s astmom koji nisu koristili inhalacijske steroide, ali samo za 2 od 13 karcinoma kod pacijenata s astmom koji su koristili inhalacijske steroide, što ukazuje na zaštitni učinak upotrebe inhalacijskih steroida protiv raka.

Inače, prethodna istraživanja pokazuju da oko 25% svih slučajeva raka može biti uzrokovano kroničnom infekcijom i upalom. Upala obično počinje infekcijom ili ozljedom tkiva, na što urođeni i adaptivni imunološki sustavi pružaju niz dobro koordiniranih odgovora. Međutim, neuspjeh u preciznoj kontroli akutnih upalnih odgovora može dovesti do kronične upale, koja stvara patološko mikrookruženje pogodno za početak i napredovanje raka. Vjerojatno je zbog toga rizik od razvoja raka povećan u bolesnika s kroničnim upalnim bolestima.

Astma je uobičajeno stanje u koje je uvelike uključena složena i kronična upala. Kao jedna od najčešće dijagnosticiranih bolesti dišnog sustava, astma u SAD-u pogađa više od 20 milijuna odraslih (8%) i više od 5 milijuna djece (7%). Zbog potencijalnog onkogenog učinka upale kod astme, brojne su studije ispitivale povezanost astme i rizika od razvoja raka u različitim populacijama. Na primjer, meta-analiza iz 2017. pokazala je da su pacijenti s astmom imali 44% veću vjerojatnost da će razviti rak pluća nego pacijenti bez astme. Međutim, druge studije pokazale su nedosljedne rezultate o povezanosti između astme i drugih vrsta raka osim raka pluća.

Izvor:
Cancer Medicine