30.04.2024. 21:1206.05.2013. 15:57
| Mr. sc. Dean Delić, dr. med. | Cybermed d.o.o.
Iako je utvrđen snažan utjecaj genetskih čimbenika, nagli porast broja astmatičara i alergičara u zadnjih 30 godina ukazuje na pojačan utjecaj okoline i načina života na razvoj astme.
Uvjeti iz vanjskog okoliša vjerojatno nisu glavni uzročnici koji dovode do porasta broja oboljelih od astme. Način života i bliska okolina imaju također značajnu ulogu u razvoju bolesti. Smatra se da su tri najvažnija alergena iz neposrednog okruženja: grinje, mačje dlake i žohari. Poznato je da astmu mogu izazvati i vlaga i plijesni u stambenom prostoru.
Osim toga, postoji teorija koja navodi da bi uzrok povećanog broja alergija i oboljelih od astme moglo biti i sve češće cijepljenje protiv različitih bolesti. Zbog smanjene učestalosti infekcija imunološki sustav je pronašao nove "neprijatelje" protiv kojih će se boriti. Nažalost, to su postale tvari koje nas oduvijek okružuju i na koje postajemo osjetljivi i alergični (pelud, kućna prašina i sl.).
Nedavno objavljena studija koristila je metabolomiku za istraživanje mehanizama koji leže u osnovi povezanosti između aditiva u hrani i astme u djetinjstvu. Aditivi u hrani poput sladila, bojila i konzervansa dodaju se hrani u različite svrhe, poput produljenja ili očuvanja roka trajanja proizvoda tijekom proizvodnje. Opsežna istraživanja pokazuju da djeca često konzumiraju više ultra-prerađene hrane (UPF) od odraslih, a istovremeno su osjetljivija na štetne učinke aditiva u hrani, od kojih neki uključuju astmu, alergije i veći rizik od poremećaja pozornostii s hiperaktivnošću (ADHD).
28.08.2025. 12:5728.08.2025. 12:35
| Science Translational Medicine | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Prema rezultatima nove studije, izgleda da određeni lipidi ili masti u hrani koja uzrokuje pretilost također uzrokuju upalu pluća sličnu astmi. Rezultati sugeriraju da bi se, osim promjene prehrambenih izbora, određeni postojeći lijekovi mogli prenamijeniti kako bi pomogli u liječenju ove vrste astme.