Dišni putovi


Dišni putovi

Dišni putovi su fine cjevčice kroz koje prolazi zrak do alveola. Dišni putovi su obloženi tankim slojem finog pokrova (epitela), koji vlaži, čisti i grije zrak koji ulazi u pluća da se zaštiti fina struktura alveola od štetnih utjecaja izvana. Dodatnu zaštitu daje sluz koja oblaže i vlaži dišne putove.

U stjenci dišnih putova nalaze se mišići koji stezanjem reguliraju protok zraka kroz dišni put kako bi se zadovoljile različite potrebe organizma za kisikom (u mirovanju ili u naporu).

Alveola je najvažniji dio pluća kojih u plućima ima oko 300 milijuna. Svaka alveola okružena je mrežom kapilara na koje se nastavljaju arterije i vene. Razmjena plinova CO2i O2se odvija na razini alveola.

U alveolama kisik iz zraka ulazi u krv i krvotokom se dostavlja do svih dijelova tijela. Sve stanice u tijelu za potrebe metabolizma hrane trebaju kisik. Nedovoljan protok zraka dovodi do smanjenja koncentracije kisika u krvi i osjećaja nedostatka zraka, a ukoliko dulje traje može dovesti i do oštećenja funkcije pojedinih organa, u prvom redu mozga (omaglice, gubitak svijesti) i srca (ubrzani ili nepravilni rad).

alveole-astma-1b

Zadnja izmjena: 30.04.2024.