Je li moja astma dobro kontrolirana?


Je li moja astma dobro kontrolirana?

Astma je kronična bolest dišnih puteva koja može dovesti do suženja dišnih puteva zbog upale sluznice i stezanja glatkih mišića koji se nalaze u njihovim stijenkama (takozvana bronhokonstrikcija). Obilježje astme je varijabilni tijek bolesti s promjenjivim stupnjem opstrukcije dišnih puteva te povećana osjetljivost – hiperreaktivnost dišnih puteva na različite podražaje. Podražaji koji mogu dovesti do pogoršanja astme su infekcije dišnih puteva, alergeni poput peludi, plijesni, krzno različitih životinja, grinje, prašina, hladnoća i tjelesna aktivnost. Simptomi astme se zbog prirode bolesti mogu pojačavati i smanjivati.

Osnova liječenja astme je korištenje protuupalnih lijekova koji smanjuju bronhoopstrukciju i hiperreaktivnost dišnih puteva uz upotrebu lijekova koji šire dišne puteve i smanjuju simptome bolesti.

Glavni znak dobre kontrole bolesti je odsutnost simptoma astme, a kako je bolest varijabilnog tijeka važno je poznavati znakove i simptome koji se mogu javiti kao signal lošije kontrole bolesti. Tada treba reagirati sa promjenom kronične terapije. Znakovi koji upućuju na slabiju kontrolu bolesti su češća pojava simptoma astme – kašalj, piskanje, stezanje u prsima, otežano disanje, ograničavanje tjelesnih aktivnosti, noćna buđenja zbog otežanog disanja, učestalo korištenje salbutamola značajno smanjenje vrijednosti PEFa.

Kontrola astme može se procijeniti pomoću slijedećih pitanja:  

  • Jeste li unatrag tjedan dana imali simptome astme više od 2 puta?
  • Jeste li unatrag tjedan dana zbog astme bili ograničenih tjelesnih aktivnosti?
  • Jeste li se unatrag tjedan dana budili noću zbog simptoma astme?
  • Jeste li unatrag tjedan dana koristili salbutamol više od 2x?
  • Ukoliko mjerite vršni protok zraka (PEF), jeste li primjetili smanjenje vrijednosti PEFa za više od 20 posto od uobičajenih vrijednosti?

Ukoliko ste odgovorili DA na više od 3 pitanja vaša astma nije dobro kontrolirana i zahtjeva korekciju liječenja u suradnji s Vašim liječnikom.

Ukoliko ste odgovorili sa NE na navedena pitanja Vaša astma je dobro kontrolirana.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.