Home / Vijesti / Seksualno aktivne žene mlađe dobi trebalo bi testirati na klamidiju i gonoreju

Seksualno aktivne žene mlađe dobi trebalo bi testirati na klamidiju i gonoreju

Seksualno aktivne žene mlađe dobi trebalo bi testirati na klamidiju i gonoreju

Prema novi preporukama od U.S. Preventive Services Task Force sve seksualno aktivne žene u dobi od 24 i manje godina trebalo bi testirati na dvije česte spolno prenosive infekcije, klamidiju i gonoreju.

No, neki stručnjaci smatraju da bi i starije žene trebalo testirati na klamidiju i gonoreju.

Problem je taj što većina žena inficiranih sa Chlamydiom trachomatis i Neisseriom gonorrhoeae nema vidljive simptome, te infekcija može ostat neotkrivena. Ukoliko se spomenute spolno prenosive infekcije ne liječe, mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije, kako po žene, tako i po nerođenu djecu. Neke od komplikaciju su upalna bolest zdjelice, izvanmatrenična trudnoća i neplodnost.

Iako se klamidija i gonoreja najčešće javljaju u mlađih žena, starije žene koji se upuštaju u riskantna seksualna ponašanja poput seksa s više partnera i ne korištenja kondoma, također su u opasnosti.

Jednako tako, smatra se da bi trudnice koje su pozitivne na klamidiju ili gonoreju u prvom tromjesečju trudnoće, trebalo ponovno testirani tri mjeseca nakon završetka terapije.

Izvor:
American College of Physicians PR

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje