Simptomi menopauze teži u žena s preranom insuficijencijom jajnika


Simptomi menopauze teži u žena s preranom insuficijencijom jajnika

Valovi vrućine, nesanica i suhoća rodnice uobičajeni su simptomi koji prate prijelaz u menopauzu. Novo istraživanje sugerira da su takvi simptomi - posebno psihološki i seksualni problemi (suhoća rodnice, dispareunija i smanjeni libido) - teži u žena koje imaju preranu insuficijenciju jajnika (POI) nego u žena u prirodnoj menopauzi.

Prerana insuficijencija jajnika definira se kao prestanak funkcije jajnika koji dovodi do menopauze prije 40. godine života. Stanje je povezano s povećanim rizicima od cijelog niza dugoročnih zdravstvenih problema, uključujući osteoporozu, kardiovaskularnu bolest, poremećaje raspoloženja, kognitivno oštećenje i seksualnu disfunkciju, koji također mogu dovesti do kraćeg životnog vijeka.

Smatra se da bi pružatelji zdravstvenih usluga trebali biti svjesniji psiholoških komplikacija i rizika od seksualne disfunkcije kod žena s preranom insuficijencijom jajnika.

Važno je napomenuti, da bez obzira na prevalenciju ili težinu simptoma, žene s POI-om trebaju primati hormonsku terapiju barem do prosječne dobi menopauze, osim ako postoje kontraindikacije za njezinu primjenu kako bi se ublažili potencijalni dugoročni štetni učinci po zdravlje.

Izvor:
The North American Menopause Society