Simptomi u adolescentnoj dobi signal za veći rizik od teške endometrioze


Simptomi u adolescentnoj dobi signal za veći rizik od teške endometrioze

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Francuskoj na 229 ispitanica, vrlo bolne menstruacije u adolescentnoj dobi koje ometaju svakodnevni život mogu biti znak za povećani rizik od razvoja težeg oblika endometrioze

Naime pokazalo se da su ispitanice u studiji koje su imale teži oblik endometrioze u adolescentnoj dobi češće imale bolne menstruacije te su već prije 18. godine uzimale kontracepcijske pilule da bi ublažile bolne menstruacije.

Endometrioza je poremećaj kod kojega se aktivno tkivo endometrija nalazi izvan šupljine maternice. Neke žene s proširenom endometriozom su bez simptoma, dok neke s oskudnom bolešću mogu patiti od jakih bolova. Kliničko očitovanje obuhvaća bol u zdjelici, poremetnje menstruacije, neplodnost, dispareuniju, disuriju i bol prilikom defekacije. Ako je endometralno tkivo prisutno u jajovodima nerijetko dolazi do neprohodnosti jajovoda.

Dijagnosticiranje endometrioze nije lagano, naime često prođu godine prije postavljanja točne dijagnoze. Često se endometrioza zamjeni s drugim uzrocima bolova u zdjelici kao što su ciste jajnika, upalna bolest zdjelice ili sindrom iritabilnog crijeva. 

Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje endometrioze je endoskopija zdjelišta s biopsijom.

Za liječenje endometrioze primjenjuju se protuupalni lijekovi, lijekovi koji vrše supresiju funkcije jajnika te lijekovi koji spriječavaju rast i aktivnost endometralnih implantata.

Isto tako postoji mogućnost konzervativne kirurške resekcije što veće količine endometriotičnog tkiva, a u težim slučajevima primjenjuju se histerektomija i ooforektomija.

Izvor:
Fertility and Sterility