Smrt neurona povezana s Parkinsonovom bolešću češće se javlja noću


Smrt neurona povezana s Parkinsonovom bolešću češće se javlja noću

Poremećaji u obrascima spavanja i unutarnjem biološkom satu često su povezani s Parkinsonovom bolešću. Međutim, veza između biološkog ritma i neuronske degeneracije ostaje nejasna. Nova studija, pokazala je, da je tip staničnog stresa koji je uključen u Parkinsonovu bolest štetniji za neurone kada se javlja noću.

Parkinsonova bolest je progresivni neurodegenerativni poremećaj karakteriziran uništavanjem određenih neurona u mozgu: dopaminskih neurona. Glavni simptomi ove bolesti su drhtanje, usporenost pokreta i ukočenost mišića. Epidemiološke studije pokazuju da mogu biti povezani i drugi poremećaji, kao što su poremećaji spavanja i poremećaji cirkadijalnog ciklusa.

Ovaj ciklus, definiran izmjeničnim razdobljima budnosti i spavanja, traje oko 24 sata i čini unutarnji sat ljudskog tijela koji regulira gotovo sve njegove biološke funkcije. Konkretno, cirkadijalni sat kontrolira lučenje ''hormona sna'' (melatonina) na kraju dana, varijacije tjelesne temperature (niže rano ujutro i više tijekom dana) i metabolizam u razdobljima posta. (tijekom spavanja) ili energetski unos (tijekom dnevnih obroka).

Poremećaji u cirkadijalnom ritmu i ritmu spavanja mogu se uočiti godinama prije pojave motoričkih simptoma kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću.

U ovom istraživanju uočeno je da cirkadijalni sat ima zaštitni učinak na dopaminergičke neurone protiv oksidativnog stresa.

Izvor:
Nature Communications