Spavanje na trbuhu povezano kod epileptičara s većim rizikom od smrti


Spavanje na trbuhu povezano kod epileptičara s većim rizikom od smrti

Ukoliko imate epilepsiju, spavanje na trbuhu može potaknuti rizik od iznenadne, neočekivane smrti, ukazuje analiza 25 studija. Riziku su posebice izložene osobe mlađe od 40 godina.

Naime, pokazalo se da je 73 posto oboljelih od epilepsije umrlo dok je spavalo na trbuhu. Također, pokazalo se da su epileptičari mlađi od 40 godina koji spavaju na trbuhu izloženi četiri puta većem riziku od smrti nego osobe starije životne dobi.

Nije jasno zašto je spavanje na trbuhu povezano s većim rizikom od iznenadne smrti, no znanstvenici povlače paralelu sa sindromom iznenadne smrti djeteta.

Jednako tako, ne zna se zašto je iznenadna smrt češća u mlađih epileptičara, no pretpostavlja se da oni češće spavaju sami, te nemaju partnera koji bi ih probudio tijekom epileptičkih napadaja.

Inače, od epilepsije boluje oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta, a njih 0,3 posto umire neočekivano. Od tog malog broja, njih oko 70 posto umire tijekom spavanja.

Svakako treba spomenuti da je iznenadna smrt češća u epileptičara koji slabo kontroliraju svoju epilepsiju.

Smatra se da bi osobe s epilepsijom trebale spavati na boku ili leđima, Također, trebale bi koristiti ručne satove i krevete s alarmom koji otkrivaju epileptičke napadaje tijekom sna.

Izvor:
Neurology