Štiti li majčina konzumacija kikirikija dojenče od alergije na kikiriki?


Štiti li majčina konzumacija kikirikija dojenče od alergije na kikiriki?

Alergija na kikiriki uobičajena je u većem dijelu razvijenog svijeta. Mnogi stručnjaci stoga preporučuju rano uvođenje kikirikija u prehranu dojenčadi, nakon početka krute hrane sa šest mjeseci, kako bi se zaštitili od preosjetljivosti na kikiriki.

Ove se preporuke temelje na teoriji da izloženost alergenima kroz kožu uzrokuje alergijske reakcije, ali dosljedna oralna izloženost alergenima iz hrane izaziva oralnu toleranciju.

Prema rezultatima nove studije dojenčad majki koje uopće nisu jele kikiriki tijekom dojenja imala su  trostruko veći rizik od osjetljivosti ili alergije na kikiriki, s istim stupnjem povećanog rizika kod onih s početnim SCORAD-om ispod 40.

Osjetljivost je bila povećana kod dojenčadi majki s astmom, dok su alergije bile veće kod dojenčadi čiji su očevi imali rinokonjunktivitis ili su imali pozitivan SPT za bilo koji alergen koji nije kikiriki. Rizik od alergije bio je manji za žene s poviješću ekcema kod oca.

Rezultati sugeriraju da se zaštitna oralna izloženost kikirikiju javlja kod dojenčadi čije majke jedu kikiriki u umjerenim količinama tijekom laktacije bez izazivanja izlaganja kože i rezultirajućeg alergijskog odgovora.

Suprotno tome, čini se da velika konzumacija kikirikija kod majke potiskuje ili sprječava razvoj oralne tolerancije inducirajući izloženost kože.

Umjerena konzumacija kikirikija tijekom dojenja ima značajan zaštitni učinak protiv preosjetljivosti na kikiriki. Međutim, utjecaj na alergiju na kikiriki u kasnijem životu nije bio značajan kod visokorizične dojenčadi koja nisu bila izložena kikirikiju rano u životu.

Smatra se da bi daljnje studije trebale ispitati pragove na kojima se inducira oralna tolerancija u odnosu na transkutanu senzibilizaciju tijekom prvih šest mjeseci života.

Izvor:
Antioxidants