Što uzrokuje nastanak valova vrućine?


Što uzrokuje nastanak valova vrućine?

Poznato je da su milijuni žena srednje životne dobi iskusili napade intenzivne vrućine, znojenja i crvenjenja u licu, znane kao valovi vrućine. Iako se dugo vjerovalo da je pad razine horomona, koji je povezan s menopauzom, odgovoran za nastanak valova vrućine, stručnjaci priznaju da se relativno malo zna što ih zapravo uzrokuje.  

Inače oko 70 posto žena iskusilo je napade valova vrućine te se žalilo svojim liječnicima na njih, no njihova podležeća fiziologija i dalje nije u potpunosti jasna.

Zna se da valovi vrućine mogu smanjiti kvalitetu života, poremetiti spavanje te dovesti do depresije. Neke studije povezivale su valove vrućine s drugim zdravstvenim poremećajima poput smanjenja gustoće kostiju i srčane bolesti.

Također postoje studije koje ukazuju da su valovi vrućine rani znak ateroskleroze.

Stoga su američki znanstvenici s University of Pittsburgh pokušali otkriti što zapravo uzrokuje valove vrućine. Da bi u tome uspjeli pratili su uz pomoć srčanog monitora 21 ženu u perimenopauzi i postmenopauzi tijekom 24 sata.

Sve sudionice u studiji bile su u dobi od 40 do 60 godina.

Perimenopauza je razdoblje u životu žene u kojem počinju neredoviti ciklusi zbog slabljenja funkcije jajnika usljed čega dolazi do manje proizvodnje estrogena, što najčešće traje godinu dvije do potpunog prestanka menstruacijskog krvarenja (posljednja menstruacija = menopauza).

Tako se pokazalo da kod žena tijekom valova vrućine dolazi do smanjenja varijabilnosti srčanog ritma, što ukazuje da parasimpatički živčani sustav ne radi kao i obično.

Simpatički živčani sustav pomaže u povećanju sposobnosti organizma u stanjima ugroženosti, dok parasimpatički živčani sustav pomaže izmjeni tvari, obnavljanju i stvaranju tjelesnih zaliha, te je aktivan kad smo opušteni.

Prethodne studije pokazale su da postoji veza između srčane bolesti i smanjene kontrole srca parasimpatičkim živčanim sustavom.

No prema mišljenju stručnjaka prerano je zaključiti da su valovi vrućine povezani sa srčanom bolesti te su potrebna dodatna istraživanja.

Hormonska terapija je uobičajeni način liječenja simptoma menopauze. No obzirom da uzimanje hormona može povećati rizik od određenih bolesti kao što su rak dojke i moždani udar, preporučuju se drugi lijekovi poput antidepresiva ili promjene u načinu života.

Izvor:
Menopause