Sunčeva svjetlost štiti muškarce od raka bubrega?


Sunčeva svjetlost štiti muškarce od raka bubrega?

Rezultati nove studije pokazali su da muškarci koji su zbog posla izloženi visokim razinama sunčeve svjetlosti imaju manji rizik da će se kod njih razviti rak bubrega nego muškarci koji su izloženi manjim razinama sunčeve svjetlosti ili uopće nisu izloženi suncu na radu.

Ova nova studija provedena je 1.097 muških i ženskih bolesnika oboljelih od raka bubrega i 1.476 zdravih osoba iz Europe koji su bili ispitani o povijesti svog rada i drugim demografskim pojedinostima.

Pokazalo se da muškarci s najvećom izloženosti sunčevim zrakama na radu imaju za 24 do 38 posto manji rizik da će oboljeti od raka bubrega. Dok kod žena nije potvrđena ta veza između razine izloženosti suncu na radu i rizika od raka bubrega.

Rezultati ukazuju da izloženost suncu može utjecati na rizik od raka bubrega, ali razlog za razliku između muškaraca i žena ostaje misterija, istaknula je Sara Karami i njezine kolege s U.S. National Cancer Institute. Oni su ponudili nekoliko mogućih objašnjenja za tu razliku: hormonalne razlike utječu na to kako tijelo reagira na sunčevu svjetlost, žene vjerojatno više koriste zaštitu od sunca, a muškarci često na poslu koji obavljaju na suncu su bez košulje.

Izvor:
Cancer