Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti


Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Smatra se da u svijetu od ove bolesti svake godine umire nekoliko milijuna ljudi. Statistike su nepotpune, a smrtnost je podcijenjena, jer se uzroci smrti vrlo često pripišu nekom drugom uzroku, npr. slabosti srca, poremećajima moždane ili srčane cirkulacije.

Prema podacima za Europsku uniju (EU), smrtnost od KOPB-a je 18/100.000 stanovnika, a u Hrvatskoj umire oko 30/100.000 svih stanovnika (u muškaraca i preko 40/100.000 muške populacije). Drugim riječima svake godine u Hrvatskoj umre oko 1.300 do 1.500 bolesnika prema /nepotpunim/ statistikama.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koja napreduje vrlo polako, često početni znaci budu neprepoznati, i bolest se otkriva već u poodmaklom stadiju kada je u bolesnika velik dio plućne funkcije trajno propao. Simptomi kojima se često nedostatno pridaje pažnja su kronični kašalj s ili bez iskašljavanja, zaduha (osjećaj gušenja) u fizičkom naporu (ispočetka većem, a potom i manjem naporu) te pojačano umaranje.

KOPB nije samo bolest pušača, ali je 10 puta učestalija u pušača no u nepušača. Od KOPB-a će u kasnijem životu oboljeti 40 do 50 posto dugogodišnjih pušača, a što se ranije počne s pušenjem, oštećenje je pluća teže. U starosnoj skupini ljudi preko 40 godina života nalazimo 5 do 10 posto umjereno teškog i teškog oblika bolesti te 15 do 20 posto s blažim oblicima.

European Lung Foundation (Europska zaklada za pluća) navodi izrazito onečišćenje zraka u velikim urbaniziranim središtima te pasivno pušenje kao ozbiljan uzrok pojave KOPB-a (ali i raka pluća) u nepušača.

Upravo zbog tako važne, a malo poznate i neprepoznate bolesti, podcijenjene smrtnosti i nezadovoljavajućeg liječenja, KOPB je dobio svoj dan.

U Hrvatskoj Hrvatsko pulmološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora, svake godine obilježava Svjestki dan KOPB-a. Ranijih godina provodile su se spirometrije (jednostavan test kojim se postavlja dijagnoza KOPB-a) na javim mjestima u većim gradovima diljem Hrvatske.

Ove godine je Hrvatsko pulmološko društvo HLZ-a 18.11. stručnim predavanjem u Velikoj predavaonici Hrvatskog liječničkog zbora u Šubićevoj 9 u Zagrebu obilježilo ovaj dan uz prigodno predavanje: "Kako liječimo egzacerbacije KOPB-a u Hrvatskoj: Preporuke ERS-a na temelju COPD Audit studije".

Na predavanju je predstavljen veliki projekt 13 zemalja Europe (u kojem je bila uključena i naša zemlja) proveden prije dvije godine, koji se bavio kvalitetom liječenja hospitaliziranih bolesnika s KOPB-om. U projektu je sudjelovalo oko 16.000 bolesnika, a njih 450 bilo je iz Hrvatske. Na temelju studije dane su i preporuke o poboljšanju liječenja i skrbi najtežih bolesnika s KOPB-om, o kojima je govorio dr. Neven Miculinić, predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva HLZ-a.

Izvor:
Contres