Terapijsko cjepivo može držati melanom u remisiji četiri godine


Terapijsko cjepivo može držati melanom u remisiji četiri godine

Primjena personaliziranog cjepiva kod pacijenata s melanomom može potaknuti antitumorski imunološki odgovor koji traje godinama, pokazalo je novo istraživanje u kojem je sudjelovalo osam pacijenata s uznapredovalim melanomom, najsmrtonosnijim oblikom raka kože.

Svih osam pacijenata bilo je podvrgnuto standardnoj operaciji za uklanjanje melanoma, no s obzirom na njihov visok rizik od recidiva, pacijenti su dobili eksperimentalno cjepivo NeoVax.

Za razliku od tradicionalnih cjepiva, ovo cjepivo bilo je prilagođeno za svakog pacijenta na temelju ključnih "neoantigena" - abnormalnih proteina - koji su bili prisutni na stanicama tumora.

Nakon praćenja pacijenata tijekom četiri godine, svih osam pacijenata još je uvijek bilo živo i pokazivalo je trajni odgovor T stanica na svoj karcinom.

Zanimljivo je, da imunološki odgovor nije samo opstao, već se proširio, naime, T-stanice pacijenata sjećale su se proteina koje je cjepivo predstavilo i "diverzificirale" su se kako bi prepoznale druge proteine ​​melanoma koji nisu bili uključeni u cjepivo.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja predstavljaju važan korak naprijed u stvaranju prilagođenih cjepiva protiv raka.

Izvor:
Nature Medicine