Tjelovježba i vitamin D smanjuju rizik od demencije


Tjelovježba i vitamin D smanjuju rizik od demencije

Dvije velike studije, jedna provedena u SAD-u, a druga u Velikoj Britaniji, pokazale su da tjelesna aktivnost i odgovarajuće razine vitamina D izgleda mogu smanjiti rizik od slabljenja kognitivnih funkcija i demencije.

Američka studija provedena na više od 1.200 ispitanika pokazala je da su osobe koje su umjereno do učestalo vježbale imale oko 40 posto manji rizik za razvoj bilo koje vrste demencije, a osobe s najnižom razinom tjelesne aktivnosti bile su izložene 45 posto većem riziku da će razviti bilo koji tip demencije.

Druga studija provedena u Velikoj Britaniji na 3.325 ispitanika u dobi od 65 i više godina pronašla je vezu između pomanjkanja vitamina D i povećanog rizika od kognitivnog propadanja i demencije. Testirane kognitivne funkcije bile su pamćenje, orijentacija u vremenu i prostoru, te sposobnost održavanja pozornosti.

Pokazalo se da je rizik od slabljenja kognitivnih funkcija bio 42 posto veći u ispitanika koji su imali nedostatak vitamina D, dok je kod ispitanika s velikim nedostatkom vitamina D taj rizik bio 394 posto veći.

Izvor:
HealthDay