Tjelovježba i zdrav način života smanjuju rizik od demencije


Tjelovježba i zdrav način života smanjuju rizik od demencije

Izgleda da, redovita tjelovježba ne samo da poboljšava zdravlje srca, već također može usporiti slabljenje kognitivnih funkcija  i potencijalno odgoditi nastanak demencije, ukazuje nova studija.

Naime, redovno vježbanje može poboljšati stanje kardiovaskularnog sustava, što zauzvrat može poboljšati zdravlje mozga. Ukupni volumen mozga i siva tvar također su se povećavali redovitim vježbanjem, a u regijama mozga koje su povezane s propadanjem kognitivnog funkcija i starenjem također je došlo do poboljšanja.

Siva tvar mozga povezana je s kognitivnim sposobnostima i jedno je od glavnih područja koje je pogođeno demencijom i kognitivnim padom, koji se vide s godinama. Vježbanjem se povećava količina kisika koja dolazi do mozga, a to bi mogao biti razlog povećanja volumena sive tvari u mozgu, ističu znanstvenici.

Jednako tako, treba istaknuti da je za poboljšanje kognitivnog zdravlja također bitno odustajanje od pušenja, jedenje zdrave hrane, prakticiranje uravnotežene prehrane, održavanje zdrave tjelesne težine, te održavanje normalne razine krvnog tlaka, šećera u krvi i kolesterola.

Izvor:
Mayo Clinic Proceedings