Učestalost valova vrućine manja kod debljih i starijih žena


Učestalost valova vrućine manja kod debljih i starijih žena

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da je kod starijih i debljih žena učestalost valova vrućine manja nego kod mlađih i mršavijih žena u menopauzi.

U studiji su sudjelovale 52 žene koje su doživjele valove vrućine te nisu uzimale lijekove za ublažavanje simptoma menopauze.

Pokazalo se da su žene koje su imale višu razinu masnoća, veći indeks tjelesne mase (ITM) te veći opseg struka imale i manji broj valova vrućine.

Također treba istaknuti da smanjenje učestalosti valova vrućine koje je povezano s debljinom nije bilo zapaženo u žena mlađih od 60 godina. 

Obzirom da kod pretilih žena u postmenopauzi veća količina tjelesne masti može sudjelovati u pretvorbi androgena u estrogene, one imaju više cirkulirajućih estrogena nego mršavije žene u postmenopauzi, što objašnjava zašto pretile žene imaju manju učestalost valova vrućine.

No znanstvenici upozoravaju da kako se povećava tjelesna težina tako se povećava i količina tjelesne masti, rezistencija na inzulin te rizik od metaboličkog sindroma, koji može dovesti do razvoja srčane bolesti.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism