Udruga Remisija želi osigurati bolju dostupnost biološke terapije oboljelima od upalnih reumatskih bolesti


Udruga Remisija želi osigurati bolju dostupnost biološke terapije oboljelima od upalnih reumatskih bolesti

Kako bi osvijestila javnost o izazovima i mogućnostima s kojima se susreću oboljeli od upalnih reumatskih bolesti, a s ciljem osiguravanja pravovremenog i pravilnog liječenja bolesnika, Udruga Remisija pokrenula je akciju "Vraćen život"

Reumatske bolesti najčešći su uzrok kroničnog invaliditeta u Hrvatskoj, a među njima posebno mjesto zauzimaju upravo upalne reumatske bolesti. Akcijom "Vraćen život" želi se povećati broj pacijenata koji primaju prijeko potrebnu biološku terapiju kojom ponovno postaju aktivni članovi društva, a koju u Hrvatskoj prima značajno niži broj pacijenata u usporedbi s drugim zemljama Europe. Primjerice, u ovom se trenutku u susjednoj Sloveniji za liječenje pacijenata izdvaja čak pet puta više sredstava nego u Hrvatskoj.

"Uvjete za biološku terapiju u Hrvatskoj ispunjava 7.780 oboljelih, no zbog financijskih ograničenja unutar bolničkih sustava, biološku terapiju prima njih samo 1.000. Ovom akcijom želimo učiniti biološku terapiju dostupnijom svim oboljelim od upalnih reumatskih bolesti jer im time vraćamo život", istaknuo je Nenad Horvat, osnivač i predsjednik Udruge Remisija.

Oboljeli, među kojima sve više mlađe populacije, ne mogu normalno obavljati svakodnevne fizičke aktivnosti, dok njih 50 posto u roku od 10 godina postaje nesposobno za rad.

Biološkom terapijom zaustavljaju se strukturna oštećenja zgloba, poboljšava funkcionalna sposobnost bolesnika, a time i radna produktivnost. Oboljeli se mogu vratiti na posao i u konačnici, i u normalan život: ne osjećaju više da su na teret svojim obiteljima i društvu. Iako predstavlja značajan neposredni trošak za zdravstveni sustav, uvođenje biološke terapije u konačnici kompenzira troškove za društvo jer smanjuje broj izostanaka s posla zbog bolovanja i broj odlazaka u prijevremenu mirovinu, a značajno snižava i korištenje sredstava sustava zdravstva. Pacijent koji se vraća na posao plaćanjem doprinosa pridonosi i plaćanju vlastite terapije.

Svoj glas za biološku terapiju dala je i poznata voditeljica Barbara Kolar koja je u suradnji s Udrugom putem videa pozvala javnost da se na www.remisija.hr informira o biološkoj terapiji i problemu liječenja bolesnika s upalnim reumatskim bolestima.