Uloga bakra kod smrtonosnog raka bubrega


Uloga bakra kod smrtonosnog raka bubrega

Bakar je bitan element u tragovima potreban za proizvodnju energije u tijelu. No istraživanja su otkrila da je povećano nakupljanje bakra povezano s lošijim ishodima za pacijente s najčešćim tipom raka bubrega koji se naziva svijetlostanični karcinom bubrežnih stanica (ccRCC).

Pušenje duhana čimbenik je rizika za svijetlostanični karcinom bubrežnih stanica, a sada su znanstvenici otkrili da tumori pacijenata koji su bili pušači imaju znatno više razine bakra u usporedbi s nepušačima. 

Korištenje nekoliko odvojenih skupina pacijenata pokazalo je povećano nakupljanje bakra u uznapredovalim tumorima i tumorima koji su se vratili nakon kirurškog uklanjanja, što ukazuje da bakar ima potencijalni pokretački učinak u progresiji tumora svijetlostaničnog karcinoma bubrežnih stanica.

Budući da su razine bakra veće u određenim tumorima, smatra se, da bi se bakar mogao koristiti kao biomarker za procjenu prognoze i potencijalno također za predviđanje koji bi tretman mogao biti prikladan za ovu specifičnu skupinu tumora.

Izvor
University of Cincinnati