Umjereno ispijanja kave i čaja povezano s oštrijim razmišljanjem kod starijih osoba


Umjereno ispijanja kave i čaja povezano s oštrijim razmišljanjem kod starijih osoba

Novo istraživanje povezuje umjerenu konzumaciju kave ili čaja sa sporijim padom rasuđivanja i pamćenja kod starijih osoba. Inače, kognitivni pad, posebno zbog Alzheimerove bolesti, glavni je javnozdravstveni problem kod starije populacije. 

Stoga je ključno identificirati promjenjive čimbenike načina života koji pomažu u očuvanju kognitivnih funkcija. Kava i čaj, oba široko konzumirana pića, sadrže spojeve poput kofeina, flavonoida i drugih polifenola koji mogu promovirati zdravlje mozga putem protuupalnih i antioksidativnih mehanizama. Kava također sadrži klorogene kiseline, dok čaj sadrži teanin i specifične flavonoide, poput katehina.

Ova je studija pokazala da su umjerena konzumacija kave i umjeren i visok unos čaja povezani sa sporijim padom fluidne inteligencije tijekom gotovo desetljeća, što upućuje na potencijalne kognitivne koristi u starijoj dobi. Dok su zaštitni učinci bili očitiji kod čaja i umjerenog unosa kave, visoka konzumacija kave (četiri ili više šalica dnevno) bila je povezana s lošijim ishodima.

Prema mišljenju znanstvenika, kofein bi mogao biti ključni faktor, napominjući da bi niži sadržaj kofeina u čaju mogao objasniti zašto u ovoj studiji nije uočena gornja granica za korisnu konzumaciju čaja. Potrebna su daljnja randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi se potvrdile uzročne veze i informirale smjernice.

Izvor:
Journal of Alzheimer’s Disease