Upala u srednjim godinama može ukazivati ​​na povećani rizik od demencije u starosti


Upala u srednjim godinama može ukazivati ​​na povećani rizik od demencije u starosti

Osobe koje pate od kronične upale u srednjim godinama života pokazuju veći pad kognitivne funkcije tijekom starenja, ukazuje nova studija. Kada tijelo zadobije ozljedu, dolazi  do akutnog upalnog odgovora kako bi se savladala infekcija i došlo do ozdravljenja. Ovaj upalni odgovor je lokaliziran i kratkotrajan, te je dio zdravog imunološkog sustava. 

Nasuprot tome, kronična upala je nezdrava upala niskog stupnja koja traje mjesecima ili čak godinama na brojnim mjestima u tijelu. Taj dugotrajni upalni odgovor može izazvati niz čimbenika, uključujući psihološki stres, zagađenje i autoimune bolesti kao što je reumatoidni artritis. Kronična upala može uzrokovati bol u zglobovima ili ukočenost, probavne probleme i umor.

U ovom istraživanju, znanstvenici su pratili promjene u sposobnostima razmišljanja i pamćenja tijekom 20 godina u više od 12.000 ljudi. Prilikom ulaska u studiju, ispitanici su imali prosječnu životnu dob od 57 godina, te su im pritom izmjerena četiri biomarkera upale (fibrinogen, broj bijelih krvnih stanica, von Willebrandov faktor i faktor VIII). Tri godine kasnije mjerena je razina C-reaktivnog proteina (CRP), biomarkera upale.

Rezultati su pokazali da su više razine upalnih markera povezane s naglim padom kognitivnih sposobnosti. Upala je najsnažnije bila povezana sa slabljenjem pamćenja.

Osobe s najvišim razinama C-reaktivnog proteina imale su 12 posto veće slabljenje sposobnosti razmišljanja i pamćenja od osoba s najnižim razinama.

Vjeruje se da mnogi procesi koji mogu dovesti do opadanja sposobnosti razmišljanja i pamćenja počinju u srednjim godinama, a upravo u srednjim godinama oni mogu najviše reagirati na intervenciju.

Smatra se da ova studija pokazuje da je razina upale u srednjim godinama važan čimbenik u određivanju rizika od demencije. Smanjenje kronične upale, primjerice redovitom tjelovježbom i zdravom prehranom, može pomoći u smanjenju kognitivnog propadanja.

Izvor:
Neurology