Upalne prehrane povećavaju rizik od demencije i Alzheimerove bolesti


Upalne prehrane povećavaju rizik od demencije i Alzheimerove bolesti

Viši dijetetski inflamatorni indeks (DII) povezan je s većim rizikom od incidentne demencije svih uzroka i Alzheimerove bolesti. Iako ove obećavajuće rezultate treba ponoviti i dodatno potvrditi, ovi ezultati sugeriraju da dijete koje koreliraju s niskim DII rezultatima mogu spriječiti demenciju u kasnoj životnoj dobi.

Inače, dijetetski inflamatorni indeks (DII)  je posebno osmišljen kako bi obuhvatio upalni sadržaj prehrane. DII rezultat stvoren je na temelju prethodnih studija koje povezuju pojedinačne prehrambene čimbenike sa šest upalnih markera (C-reaktivni protein, interleukin (IL)-1β, IL-4, IL- 6, IL-10 i faktor nekroze tumora-alfa), koji se sastoji od 36 komponenti.

Namirnice koje uzrokuju upalu su rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha i peciva; pomfrit i druga pržena hrana; gazirana pića i druga pića zaslađena šećerom; crveno meso (hamburgeri, odresci) i mesne prerađevine (hrenovke, kobasice); margarin i masti.

Izvor:
medRxiv