Velik broj moždanih udara može se izbjeći


Velik broj moždanih udara može se izbjeći

Prema rezultatima nove studije čak 90 posto poteškoća vezanih uz moždani udar može se izbjeći kontrolom čimbenika rizika za moždani udar. Naime, pokazalo se da čimbenici ponašanja poput loše prehrane, pušenja, konzumacije alkohola  te nedovoljne tjelesne aktivnosti, imaju veću ulogu u nastanku invalidnosti usljed moždanog udara nego metabolički čimbenici kao što su hipertenzija, hiperglikemija ili povišeni kolesterol. Inače, moždani udar je prvi uzrok invalidnosti u Republici Hrvatskoj i drugi uzrok smrtnosti.

Također, pokazalo se da je onečišćenje zraka odgovorno za teret moždanog udara u jednoj trećini slučajeva. Očito je da je moždani udar bolest stila života te da se velik broj moždanih udara može izbjeći, ističu stručnjaci.

Smatra se da bi primarna prevencija moždanog udara mogla imati najveći učinak na smanjenje pobola od moždanog udara. Pa tako smanjenje unosa soli za 5 g po danu može sniziti sistolički krvni tlak za 5 mm Hg, što u konačnici može smanjiti rizik od moždanog udara za 25 posto.

Izvor:
Neurology