Velika većina djece previše konzumira sol


Velika većina djece previše konzumira sol

Gotovo 90 posto američke djece konzumira više od preporučenih količina soli za njihovu dob, upozorava američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC). Kruh, pizza, naresci, grickalice i juhe, su među glavnim krivcima, navodi se u izvješću.

Inače, od ranije je poznato da gotovo svi Amerikanci, bez obzira na dob, rasu i spol, imaju veći unos natrija nego što se preporuča. No, ovo povećanje konzumacije natrija u najmlađih posebno zabrinjava.

Naime, istraživanje provedeno na 2.100 djece, u dobi od 6 do 18 godina, pokazalo je da je njihov prosječni unos soli bio 3.256 miligrama dnevno. Preporučeni dnevni unos soli za djecu kreće se od 1.900 do 2.300 miligrama. Također, valja istaknuti da je povišeni unos soli bio posebice izražen u tinejdžera koji su u prosjeku unosili 3.565 miligrama soli.

Također, treba spomenuti da su djevojčice imale niži unos soli nego dječaci, 2.919 miligrama vs. 3.584 miligrama dnevno.

Poznato je da povišeni unos soli povećava rizik od razvoja hipertenzije, koja pak povećava rizik od razvoja srčane bolesti.

Izvor:
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics