Veliki broj psorijatičara nije zadovoljan s terapijom koju primaju


Veliki broj psorijatičara nije zadovoljan s terapijom koju primaju

Nova studija pokazala je da je više od polovice oboljelih od psorijaze i 45 posto oboljelih od psorijatičnog artritisa nezadovoljno s terapijom koju primaju za svoju bolest.

U usporedbi s drugim kroničnim bolestima, bolesnici s psorijazom i psorijatičnim artritisom osobito su izloženi većem riziku da neće primiti odgovarajuću terapiju, ističu stručnjaci. To se posebice odnosi na osobe s težim oblikom psorijaze.

Naime, pokazalo se da 9 do 30 posto bolesnika s težim oblikom psorijaze nije uzimalo odgovarajuću terapiju, ovisno o godini koja se analizirala. Većina njih je prestala uzimati nove lijekove zbog nuspojava lijekova ili zbog njihove neučinkovitosti.

Treba spomenuti da je veliki broj oboljelih od psorijaze prekinuo s uzimanjem bioloških lijekova, za koje se smatra da su najbolja opcija za bolesnike s teškim oblikom psorijaze, što ukazuje da su bolje terapije za liječenje psorijaze i dalje potrebne.

Za psorijatičare s teškim oblikom psorijaze, neodgovarajuća terapija može predstavljati ozbiljan problem, obzirom da je psorijaza povezana s fizičkim i psihosocijalnim problemima.

Od ranije je poznato da je teška psorijaza povezana s većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i smrti zbog kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
JAMA Dermatology