Virusna infekcija u nosu može uzrokovati upalu srednjeg uha


Virusna infekcija u nosu može uzrokovati upalu srednjeg uha

Rezultati američkog istraživanja pokazali su da akutna upala srednjeg uha, koja je vrlo česta u male djece, može biti i posljedica virusne infekcije u nosu. Naime, virusna infekcija u nosu može izazvati migraciju bakterija iz nosa u uho, te infekciju srednjeg uha.

Svi mi imamo bakterije u nosu, no većinu vremena one ne uzrokuju probleme. Međutim, pod određenim uvjetima te bakterije mogu migrirati u srednje uho i uzrokovati upalu srednjeg uha.

Ovo istraživanje je pokazalo da virus gripe može uzrokovati infekciju srednjeg uha bakterijom Streptococcus pneumoniae. Inače, poznato je da navedena bakterija prisutna u nosevima djece u dvije faze, neinvazivnoj i invazivnoj fazi. Kod invazivne faze, Streptococcus pneumoniae se može naći i u inficiranom uhu.

Prisutnost virusa gripe u nosu uzrokuje infekciju bakterijom Streptococcus pneumoniae, čak i kada je ona u neinvazivnoj, benignoj fazi. Smatra se da infekcija virusom gripe mijenja odgovor imunosnog sustava na navedenu bakteriju.

Procjenjuje se da u zemljama Zapada, troje od petero djece, će do prve godine svog života imati svoju prvu upalu srednjeg uha. Do trećeg rođendana, ta brojka će biti 4 od 5 djece, a sva djeca će do petog rođendana imati najmanje jednu upalu srednjeg uha.

Smatra se da je bakterija Streptococcus pneumoniae odgovorna za 50 do 60 posto upala srednjeg uha.

Izvor:
Infection and Immunity