Visok unos ultra prerađene hrane povezan s ranim znakovima Parkinsonove bolesti


Visok unos ultra prerađene hrane povezan s ranim znakovima Parkinsonove bolesti

Ljudi koji jedu više ultra prerađene hrane imaju veću vjerojatnost da će imati rane znakove Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji jedu vrlo malo ultra prerađene hrane, pokazuje nova studija.

Prema mišljenju stručnjaka, zdrava prehrana je ključna jer je povezana s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti, a prehrambeni izbori koje danas donosimo mogu značajno utjecati na zdravlje našeg mozga u budućnosti. Sve je više dokaza da prehrana može utjecati na razvoj Parkinsonove bolesti. Ovo istraživanje pokazuje da konzumiranje previše prerađene hrane, poput zaslađenih gaziranih pića i pakiranih grickalica, može ubrzati pojavu ranih znakova Parkinsonove bolesti.

Smatra se, da bi odabir konzumiranja manje prerađene hrane i više cjelovite, hranjive hrane mogla biti dobra strategija za održavanje zdravlja mozga.

Izvor:
Neurology