Vitamin E može povećati rizik za razvoj hemoragijskog moždanog udara


Vitamin E može povećati rizik za razvoj hemoragijskog moždanog udara

Analiza 9 kliničkih istraživanja koja su obuhvaćala oko 119.000 ispitanika pokazala je da uzimanje vitamina E može za 22 posto povisiti rizik za razvoj hemoragijskog moždanog udara kod kojega dolazi do puknuća krvne žile i prodiranja krvi u okolno tkivo mozga.

No zanimljivo je da je razina vitamina E kod koje počinje njegovo štetno djelovanje i dalje nepoznata.

Isto tako pokazalo se da vitamin E može za 10 posto smanjiti rizik od razvoja ishemijskog moždanog udara, najčešćeg tipa moždanog udara koji nastaje kada ugrušak začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju.

Znanstvenici su istaknuli da zdrav način života te održavanje niskog krvnog tlaka i niske razine kolesterola u krvi ima daleko veći učinak na smanjivanje rizika od ishemijskog moždanog udara nego uzimanje vitamina E.

Vitamin E je vitamin topljiv u mastima, a široko je rasprostranjen u hrani. Bogat izvor su biljna ulja - posebno ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje i suncokretove sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja , mlijeko i margarin.

Izvor:
BBC