Zaslađena pića povezana s većim rizikom od demencije


Zaslađena pića povezana s većim rizikom od demencije

Demencija se karakterizira kao pad kognitivnih funkcija iznad razine povezane s normalnim starenjem. U svijetu postoji otprilike 55 milijuna slučajeva demencije, a učestalost se svake godine povećava za 10 milijuna slučajeva.

Nadalje, dok je dob utvrđeni čimbenik rizika za demenciju, vjeruje se da pretilost i prekomjerna tjelesna težina tijekom srednje životne dobi povećavaju rizik od demencije.

Dijetetske intervencije za usporavanje napredovanja demencije često također rješavaju probleme pretilosti i prekomjerne težine. Vjeruje se da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata poboljšava kontrolu glukoze i smanjuje upalu niskog stupnja, dok pruža obećavajuće rezultate u odgađanju demencije.

Rezultati nedavno objavljene studije ukazuju na linearnu povezanost između konzumacije slobodnih šećera u pićima poput voćnih napitaka, gaziranih pića i napitaka na bazi mlijeka i rizika od demencije. Dok je konzumacija slobodnih šećera u pićima pokazala značajnu i linearnu povezanost s rizikom od incidentne demencije, nije uočena značajna povezanost između rizika od demencije i konzumacije slobodnih šećera putem krute hrane.

Izvor:
Nutrition Journal