Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Amniocenteza


Autor Poruka

posavecm

24.02.2017. 12:20

Poštovani,
molila bih za tumačenje nalaza kombiniranog probira u prvom tromjesečju.
Zanima me da li je s obzirom na godine, potrebno učiniti amniocentezu?

Dob 40 god., 65 kg, druga trudnoća
Gestacijska dob prema CRL 66,4 mm, 13+1
Gestacijska dob 13+2, fetus 1

Rizici na dan vađenja krvi:
Free ßhCG 48,67 mlU/ml : 1,73 MoM
PAPP-A 4691 mlU/l : 1,3 MoM
NT 1,7 mm (CRL 66,4 mm) : 1,01 Mom

Rizik za sindrom Down; 1 : 3640 rizik manji od graničnog
Dobni rizik 1 : 527
Rizik za simptom Edwards i Patau; < 1 : 100000 rizik manji od graničnog
Biokemijski rizik za Down; 1 : 813 rizik manji od graničnog

Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

24.02.2017. 23:20

Poštovana,
nalazi kombiniranoga probira ukazuju na nizak rizik kromosomopatija, no to nije dijagnostička metoda koja će potvrditi ili isključiti kromosomopatiju. To se moze učiniti jedino amniocentezom. Na Vama je da odlučite zelite li je učiniti.

Noname89

13.08.2017. 00:30

Postovani,
Imam kompleksan problem, i nekoliko pitanja, nadam se izdasnom odgovoru.
U 11+6 moj ginekolog je uocio povecan nuhalni nabor i uputio me na kliniku za zene, na testove. Tu nam je izmjeren nuhalni nabor 5,2 mm i data dijagnoza: Higrom colli, higrom koji se proteze duz citave kraljeznice. Zakazali smo amniocentezu ciji postupak je tekao ovako:
Prvim ubodom izaslo je nekoliko ml krvi (???) .Nisu mogli uzeti dovoljnu kolicinu plodne vode, malo su iglom vrtili unutra sto je bilo izuzetno bolno, potom ponovo uboli i konacno uzeli dovoljnu kolicinu vode, nalaze smo trebali dobiti odmah sutra. U toku noci osjetila sam oticanje plodne vode, ujutru bila hospitalizirana i 5 dana lezala na klinici. Brze rezultate nismo dobili jer nisu bili "cisti", pa moramo cekati 10-12 dana. Plodna voda je oticala neka tri dana i bilo je 1x1,5, nakon cega se peti dan povecala na 3x1,5 i receno mi je da je i dalje to izuzetno niska razina vode. Pustena sam kuci na kucno mirovanje i kontrolu imam za sedam dana.
Zanima me kako je rutinski nalaz amniocenteze kontroliran UZ mogao proci ovako lose? Da li je moguce da se radi o ljekarskoj gresci? (Radili su ga dva njemacka strucnjaka u poznatoj klinici)
Da li je za plod stetno ovo stanje sa veoma niskom razinom plodne vode, i do kojih daljih komplikacija moze doci, da li moze usporiti rast i razvoj ploda? Nisu mogli napraviti jasan UZ, ni 2D, ni 4D zbog manjka plodne vode.
Izvinjavam se na dugom postu. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

13.08.2017. 20:00

Poštovana, higrom je ultrazvučni marker kromosomopatije u fetusa. Kromosomopatija se može dijagnosticirati jedino amniocentezom što je kod Vas i učinjeno. Amniocenteza, kao i svaka unvanzivna metoda ima rizike. Spontani pobačaj je najteža komplikacija i javlja se u 1 od 200 trudnica. Ostale komplikacije su infekcija, curenje plodove vode, ozljeda ploda iglom. Dakle došlo je do komplikacije, a nije učinjena greška. Plodova voda se neprestano stvara, tako da to ne bi trebao biti veliki problem. Treba pričekati nalaz kariograma i prema tome dalje postupati.