Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Atopijski dermatitis rodnice - svrbež


Autor Poruka

nensi9

18.11.2017. 16:45

Pozdrav,
evo ovim putem željela bih ispričati svoj put do dijagnoze i pitati vas za mišljenje jer nisam baš naišla na ovu temu i nakon svega nažalost više ne vjerujem nikome. Dijagnosticiran mi je atopijski dermatitis rodnice i to od strane dermatovenerologa. Sve je započelo svrbežom vanjskih usana prije cca 1.5 godinu, pri čemu nikada nisam imala iscjedak i to sam napominjala ginekolozima. Papa testovi su uvijek bili uredni, međutim ginekolog je zaključio da su to gljivice i konstantno mi je prepisivao vaginalete i kreme protiv gljivica, pa sam na kraju otišla privatno na pregled po drugo mišljenje. Ginekologica mi je isto promrljala da imam kandidijazu pa sam još tri ciklusa koristila nekakve vaginalete na biljnoj bazi i kad mi ni od toga nije bilo bolje, prepisala mi je Itrak koji sam pila 15 dana. Taj svrbež je bio podnošljiv u to vrijeme, ali on nije prestajao što god ja uzela, tako da mi je to stvarno počelo utjecati na svakodnevni život. S obzirom da mi je od strane ginekologa dijagnosticirana "kandida", ja sam zapravo u svoju zdravu unutrašnjost unosila sve i svašta. Međutim u zadnjih mjesec dana taj svrbež se toliko pojačao da mi je došla voda do grla i otišla sam ponovno ginekologici koja se onda već počela pitati zašto ja još uvijek imam problema nakon svih silnih terapija. Pregledala me i utvrdila da je "unutra" sve odlično, nema iscjetka niti ikakvog znaka upale. U tih 1.5 god. naslušala sam se svega, da ne smijem nositi usko, ne jesti slatko, pa zatim dijeta i tako dalje. Sve sam to isprobala, potrošila hrpu novaca na probiotike i bespotrebno se izgladnjivala jer eto, kandida ne može proći samo tako. S druge strane nikome nije palo na pamet napraviti mi briseve ili me uputiti negdje dalje. Meni je to sve skupa postalo jako čudno i znala sam da je vjerojatno nešto drugo posrijedi, ali s obzirom da su mi dva ginekologa rekla da imam "gljivice" ja sam nekako vjerovala u to. Sad na zadnji pregled došla sam s namjerom zatražiti sve pretrage, urinokulturu i slično, pa sam konačno poslana kod dermatologa i moram priznati da sam došla u zadnji čas jer više nisam mogla normalno hodati ni sjediti koliko me sve peklo, a rodnica izvana mi je bila katastrofalna. Na kraju, rekla sam dermatologici cijelu priču i što sam sve istrošila i nakon pregleda je odmah rekla da to nisu gljivice već alergija.
Dakle, sada pijem tablete za alergiju, koristim kremu Advantan kroz 8 dana i moram reći da mi je već od prvog mazanja jako pomogla, što znači da se svrbež u potpunosti povukao i povukla se ta upala izvana i to sada super izgleda. Međutim, nakon tih 8 dana moram još koristiti Protopic mast 0,1% i onda imam kontrolu. U međuvremenu mi je došao nalaz papa testa koji je uredan i samo mi je naznačena "miješana flora", pa mi je ginekologica napisala da uzmem Acidosalus vaginalete. Ja više nisam pametna da li da uzmem te vaginalete pogotovo zato što se mažem kortikosteroidom izvana, a i pijem još trenutno lacytogyn oralno jer sam mislila da imam "napad gljivica" pa sam ga eto uzela u ljekarni.
Moje pitanje je da li je stvarno suvislo s obzirom na nalaz papa testa da sada još uzimam vaginalete za dolje ili su dovoljni probiotici što ih pijem? I što mislite za terapiju ovim kremama Advantage i Protopic (koji je izazvao podijeljena mišljenja)? Meni je za sada zaista pomoglo i uzela bih bilo što samo da taj svrbež prestane, međutim što nakon te terapije, hoće li mi to opet utjecati na floru?

Ivo Balenović, dr. med.

18.11.2017. 22:05

Poštovana, budući da se stanje popravilo nastavite s terapijom kako vam je propisao dermatolog. Papa test je uredan, stoga su dovoljni probiotici koje pijete. Vaginalna flora ne bi se trebala narušiti.