Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bakterijska vaginoza koja se ne moze da se izlijeci (Gardnerella vaginalis)


Autor Poruka

Jasminaaa1980

13.09.2012. 11:05

Postovani,

Prije 6 mjeseci sam radila vaginalni bris, i otkrivena mi je Gardnerella vaginalis, dok sam bila negativna na Trichomonas vag i N.gonorrhoeae. Propisana mi je th Medazol vaginalete 5 dana, a nakon toga jos 7 dana. Medjutim, simptomi se nisu povukli. Potom sam koristila Metronidazol oralno 10 dana, a kada nije bilo poboljsanja produzena mi je terapija metronidazolom jos 10 dana. U ishranu sam ukljucla jogurte LGG, vise kiselog kupusa... Ni danas nema poboljsanja. Imam bjelicasti do zelene boje iscjedak neugodnog mirisa, koji postane jako obiman za vrijeme od 14-16 dana menstrualnog ciklusa. Menstruacija mi je uredna, ali je jako sluzava.

Molim vas, sta mi je iduce raditi? Da li postoji neka druga terapija? Sta vi predlazete?

Unaprijed hvala,
Lijep pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.09.2012. 19:15

Postoji, a to je da i partner koristi istovjetnu terapiju.

Jasminaaa1980

14.09.2012. 01:05

Postovani,

Od tog nalaza, znaci unazad 6 mjeseci, nisam imala spolne odnose, tako da se nisam imala cime ponovo da zarazim. Mozete li mi pomoci, sta mi je dalje raditi?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.09.2012. 10:25

Poštovana ako se doista radi o gardnereli, može se pokušati sa terapijom klindamicinom, azitromicinom, ili amoksicilinom uz klavulonsku kiselinu.
Ali ne vjerujem da se radi o gardnereli već o nekim drugim vrstama anaerobnih bakterija u rodnici, stoga savjetujem da ponovite bris cerviksa na aerobe i anaerobe (Mikrobiološki laboratorij Rockffelerova ul. u Zagrebu)

aradopsis

03.02.2015. 17:50

Poštovani,
imam 21 godinu i stalno mi se vraćaju vaginoze. Ciklus mi je uredan, 28/5. Potrošim terapiju, potrošim i probiotike poslije toga, ne tuširam se sapunima, ne ispirem rodnicu, trudim se koliko mogu isključiti sve moguće uzroke međutim, ne prođe ni mjesec dana, evo je opet. Dosad mi je gin. propisivala Betadine, Medazol za mene i partnera, Dalacin + Rojazol, Macmirror, ma čitavu silu lijekova, a briseve mi nije radila. Imala sam PAPA test prije nekih godinu dana, na njemu je bila upala, miješana flora, i onda mi je prepisala opet Betadine. Sutra sam trebala imati PAPA test, međutim opet imam iscjedak i najnovija terapija je Klavocin, Fluconax te Polygynax vaginalete... Dosta sam zabrinuta pošto vidim da ovo izmiče kontroli jer ne pamtim kad sam posljednji put bila više od dva mjeseca u komadu bez iscjetka, a mlada sam i općenito solidnog zdravlja. Moram napomenuti da imam jednog partnera već 3 godine i da sam na Yaz-u već godinu dana, a on mi savršeno odgovara i nikakvih nuspojava od njega nemam. Eto bila bih vam zahvalna kad biste mi dali savjet što dalje jer antibiotici nisu bomboni da se samo gutaju, a ja ne želim doživotno imati bakterijske vaginoze...

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.02.2015. 21:55

Odgovor je vrlo jednostavan. Trebate napraviti cervikalne briseve i terapiju odrediti prema nalazu antibiograma.
Također je potrebna terapija i partneru.