Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bol u abdomenu


Autor Poruka

Kiki2

22.11.2015. 12:00

Postovani,
Pre par meseca sam imala urinarnu infekciju koja se ponoviva 2 puta u roku od 3 meseca. Posle toga mi se pojavila kandida, koju sam izlecila kremom canesten. Ali u zadnja 2 meseca posle menstrualnog perioda pojavi mi se bol u abdomenu i svrab na ulazu vagine. Zbog bola u stomaku koji sam imala radili su mi CT scan, koji je jedino pokazao malu cistu velicine 1,5 cm na desnom jajniku. Urin je cist, ne pokazuje nikakvu infekciju, a ja i dalje imam bol u donjem delu stomaka koji se izgubi tokom menstruacije.
Trenutno se nalazim u Americi, zakazali su mi pregled kod ginekologa tek za 10 dana. Da li mi mozete reci da li bol koju imam, a koja nestane tokom menstruacije moze biti uzrok neke infekcije, ili je mozda uzrok cista? Iskreno ocajna sam jer vec nekih mesec ipo dana me setaju od jednog doktora na drugog.
Unapred se zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2015. 18:10

Prema opisanom i na osnovu CTa zdjelice svakako bih napravio cervikalne briseve, urinokulturu i ca 125 marker. Svakako da cista na jajniku nije uzrok boli.
Nužno je isključiti i bol u drugim sustavima kao probavnom ( polipi, divertikuloza, funkcijske smetnje probave i sl) mokraćne uzroke, vaskularne itd.

Kiki2

23.11.2015. 10:10

Hvala Vam na tako brzom odgovoru.
Da se nadovezem na moje predhodno pitanje. Pre mesec ipo dana mi je radjen Papa test i pokazao je da sam pozitivna na HPV virus, ali da ne moram da se brinem jedino da dolazim redovno na kontrolu i radim Papa test. Da li mi mozete reci da li zbog toga mogu biti prisutni bolovi?
Unapred se zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.11.2015. 17:30

Ne. HPV svakako nije uzrok bolova.

Luna2323

30.11.2015. 21:20

Poštovani!
Prilikom bilo kakve intenzivnije tjelesne aktivnosti (npr. trčanje) imam bolove u donjem dijelu abdomena , u području maternice. Najprije su se ti bolovi javljali nakon ovulacije, tako da u to vrijeme nikako nisam u stanju obavljati bilo kakav kardio trening. Javlja mi se jaka tupa bol koja traje otprilike 15ak minuta nakon prekida vježbanja koja ne prolazi niti se smanjuje u bilo kojem položaju kojeg zauzmem. Oblije me hladan znoj i nisam u stanju niti gledati tih 15 minuta. Pitala sam doktoricu opće prakse i ginekologicu za savjet, međutim niti jedna mi nije dala konkretan odgovor. Počela sam piti kontracepcijske pilule (Diane 35, od sutra počinjem sa Adexom) zbog neredovitih ciklusa . Ponadala sam se da će mi bol nestati kada mi se hormoni uravnoteže, međutim bol ne prestaje. Štoviše, sada bol stupa i nakon menstruacije kada radim kardio trening. Da li ta bol ima veze sa položajem maternice ? Koji je razlog tome? Zaista želim raditi bilo kakav kardio trening , ali ovo me iz mjeseca u mjesec koči i deprimira. Bila bih vrlo sretna kada biste mi dali svoje mišljenje i savjet.
Unaprijed hvala na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.12.2015. 16:05

Teško je odgovoriti na vaše pitanje jer su mnogi sustavi u igri. Od probavnog, mišičnog mokraćnog, vaskularnog itd. Savjetujem da se prvo obradite ginekološki: pregled PAPA test UZV i ev. cervikalni brisevi.Ako nema sijelo u ginekološkom sustavu onda treba ići dalje .
Previše je stanja i bolesti vezanih uz bolove u donjem dijelu trbuha.
No ako je vezana uz napor vjerovatno se radi o boli od trbušnih mišića ili je vezano uz položaj maternice ili slično.