Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN 2


Autor Poruka

darcy165

30.10.2015. 00:15

Poštovanje,

Imam 29godina, rodila sam prvi put prije 4 mjeseca carskim zbog disproporcije s tim što nije bio dogovoreni carski već bušenje vodenjaka, vlastiti trudovi, nakon 8h skroz otvorena ali se beban ne spušta, drip još 2 i pol sata i na kraju na carski. Sve super prošlo e sad. prije 5 tjedana sam išla na redovnu kontrolu ginekologu gdje mi je vadio PAPA test, zovem za nalaz, kaže sestra loš nalaz, CIN2, moguć CIN 3, promjene povezane s hpvom. U šoku sam jer 12 godina idem redovno svake godine na kontrolu tj Papa test i nikad ništa, eventulano upala za koju mi da vaginalete pa otkud sad sve ovo. U strahu sam. Dojim i nebi prestala dojiti. U ponedjeljak idem ginekologu da vidim šta će mi reći a od Vas tražim savjet i mišljenje o svemu tome. Kako je to moguće odjednom i da li zbog poroda i jel moguća greška i kako se to liječi i da li postoje načini da se ne ugrozi dojenje? I čitala sam da imunitet igra veliku ulogu u svemu. Ja kao nebi rekla da mi je slab imunitet ako ću gledati da nisam bia bolesna točno godinu dana. Ni prehlada. Da li smijem konzumirat beta glukan s obzirom na dojenje?

Hvala puno na odgovorima.

Lijep pozdrav.

Darija

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.10.2015. 21:05

Smijete beta glukan. Savjetujem da napravite za početak cervikalne briseve i svakako bris na HPV. Ako bude na brisevima nešto terapija prema nalazu.
Svakako je nužna i kolposkopija. Ne vjerujem da su nalaz zamjenili.
Trudnoća babinje i period dojenja spada u stanja kod kojih je smanjen imunološki odgovor. Do daljnjeg imajte odnose sa zaštitom.

darcy165

30.10.2015. 21:25

Hvala na odgovorima, samo da li mi možete reći još da li su moguće kakve terapije koje nebi ugrozile dojenje?

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.10.2015. 16:50

Svaka lokalna terapija u obliku vaginaleta neće ugroziti dojenje.

darcy165

03.11.2015. 11:20

Poštovani,
jučer sam bila kod ginekologa i napravio mi je kolposkopski pregled i kaže da se vide promjene na stanicama i uzeo bris za HPV..i da mimje 2 kutije geonistina i lactogyn. e sad mene zanima za taj HPV, znači od 2004 idem redovno svake godine na pregled i PAPU i nikad nije bilo označeno promjene povezane s HPV-om. S mužem sam 7 godina i u tih 7 godina sam 8 puta radila PAPA test, nikad nije pokazalo te promjene povezane s hpv-om, upala je bila skoro svaki Papa i samo to. predzanji Papa prije godinu dana u početku trudnoće i ni tad nije pokazalo promjene povezane s hpv-om. pa mene sad zanima kako sad odjednom? da li je moguće da sam imala a nije se nikad očitalo nalazom?

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.11.2015. 19:35

Moguće je da ste imali i ranije. Pričekajte nalaz brisa. PAPA test ne može uvijek detektirati HPV .
Bris na HPV je siguran. Iz kliničke prakse bilo je i urednih PAPA testova i pozitivnih HPVa, kao i PAPA testova sa sumnjom na HPV infekciju koja nije genotipizacijom dokazana.