Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN II


Autor Poruka

Valerija

21.03.2005. 20:56

Znam da ima puno pitanja na istu temu, ali...
Prije 2,5 mjeseci dijagnoza: CIN II + HPV. Nakon terapije Geonistinom, 2x6 vaginaleta, dijagnoza (test prije 5 dana) je ista... Preporučena tipizacija HPV-a ( na koju čekam...) bez nove terapije... Zar je moguće da ne postoji nikakva efikasna terapija, a ovo čekanje i ova testiranja izluđuju... Hoću li nešto dobiti tom tipizacijom, osim što ću možda saznati da imam HPV visokog rizika?? Da li će mi to pomoći u liječenju, i kakve su uopće mogućnosti liječenja?? Možda prerano očekujem rezultate, ali čemu onda ponovni papa testa nakon samo 2 mjeseca?? Imam privatnog ginekologa i sve moram platiti, a čini mi se da je terapija tek "da se nešto radi"... Hoće li zaista na kraju svega biti potrebna i operacija, kad potrošim dovoljno novaca na pretrage, testove, pretrage i nove testove... Malo sam razočarana svime, ne znam što mogu očekivati, bojim se pogoršanja, a nemam mogućnosti da nekako djelujem na sve to...

dr Miro Šimun Alebić, spec.gin

31.05.2005. 13:00

Poštovana,
na Vaše pitanje odgovorit ću načelno. Promjene na vratu maternice koje spominjete povezane su s HPV infekcijom, dakle virusnom infekcijom za koju danas još nije poznat specifični lijek. HPV tipizacijom se identificira tip virusa kako bi se dobila informacija s kakvim "oružjem neprijatelj raspolaže" te se prema tome prilagođava i dijagnostičko-terapijski postupnik. Propisanom terapijom ne djeluje se izravno na virus nego se nastoji stvoriti pogodno okružje da bi se Vaš imunološki sustav mogao pozabaviti "samo" virusom. Vašem imunološkom sustavu možete "pomoći" zdravim načinom života i prehrane. No, da Vas utješim, dobar broj HPV infekcija, poglavito u mlađih osoba, prođe bez ozbiljnijih posljedica.
Pozdrav.