Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista


Autor Poruka

jasna

02.03.2006. 14:24

Poštovani,
Imam 32 godine. Rodila sam prije 2 godine carskim rezom. Oduvijek imam neredovite cikluse ( oko 40-45 dana), međutim brzo sam zatrudnjela. UZV su mi prije par godina otkrivene cistice, koje nisu bile velike, bile su vodene i nestale bi s menstruacijom. Prije 3 godine osjetila sam oštru bol nisko predjelu rodnice i UZV je ustanovljen corpus luteum hemmoragicum, zbog čega sam mirovala, uzimala terapiju (misilim utrogestan) i sve se povuklo. Prije 3 dana me opet počelo boljeti u istom dijelu trbuha, međutim nije bilo početne intenzivne boli ( kao ubod nožem prije tri godine), pa sam jucer otisla kod ginekologa i dijagnoza je Cysta ovarii lat dextri. Na desnom jajniku je otkrivena cista veličine 32.3 mm x 27,4 mm lagano septirana s hipoehogenim sadržajem. Doktor je u zagradi naveo endometrioza pod upitnikom. Lijevi jajnik je urednih dimenzija i morfologije sa folikulom u rastu od 17,6 mm u promjeru. Iza maternice nema slobodne tekučine.Jako sam se prepala, do sada nisam imala cistu gustog već samo vodenog sadržaja. Doktor mi nije propisao nikakvu terapiju već samo da mirujem da ne bi doslo do prsnuća i da se u slučaju jake boli javim njemu ili u bolnicu. Rekao je da odmah iza menstruacije dođem na kontrolni TV color doppler. Molim vas da mi objasnite nalaz, ima li razlog za paniku, da li vi smatrate da bi trebala neka terapija?Da li će ta cista može sama nestati?
Unaprijed hvala, Jasna

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

07.03.2006. 08:51

Poštovana,
mjesta panici zasigurno nema. Velika je vjerojatnost da ciste na slijedećem pregledu neće biti, ali ta vjerojatnost nije 100%-tna, pa ste zato i naručeni na kontrolu.
Javite razvoj dogoađaja.

jasna

07.03.2006. 10:03

Poštovani,

drugi dan po pregledu i UZV na kojem mi je dijagnosticirana cista otišla sam kod svoje ginekologice u Dom zdravlja koja mi je također napravila UZV i rekla da je bila burna ovulacija na desnom jajnikuRekla je da je i vidi se samo ugrušak od ovulacije. Nikakve ciste. Sad sam zbilja zbunjena. Da li je to endometrična cista ili smo žuto tijelo tj. burna ovulacija. Čitala sam da to žuto tijelo kod ovulacija zna "imitirati" cistu pa zbune doktore na UZV. Danas idem na kontrolu kod ginekologa koji je dijagnosticirao čokoladnu cistu i sumjnju na endometriozu.

jasna

08.03.2006. 20:50

Danas sam bila na kontroli kod doktora koji mi je na prvom pregledu rekao da sumnja na endometriozu. Nalaz je ovakav: Na desnom jajniku manja cista u regresiji 24,6x17,9mm ( na prvom je bila 32,3x27,4), a prema drugom mišljenju tu je bila ovulacija, a na lijevom jajniku luteinska cista nakon ovulacije 32,9x19,3 mm, a iza njega džep slobodne tekučine 33 mm u promjeru. Kako je moguće da je prema doktorici ovulacija bila na desnom jajniku, a prema doktoru na lijevom jajniku, a na desnom cista? Da li su moguće dvije ovulacije na svakom jajniku u jedno ciklusu? Ovaj put mi je doktor rekao da je manja sansa da je endometrioza budući se cista smanjuje.Kakvo je vaše mišljenje? Nakon menstruacije me naručio na TV color doppler.
Hvala!

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

10.03.2006. 12:55

Jasna,
uz osmjeh Vam poručujem, pročitajte ponovno moj odgovor na prvo postavljeno pitanje. Reći ću još i ovo, ne budite previše zabrinuti.
Lijep pozdrav, javite nalaz.

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

10.03.2006. 12:56

Ukoliko mi budete javljali nalaz, molim kao novo pitanje, jer ga vjerojatno neću prepoznati kao ono koje traži odgovor.