Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista mucinoznog sadrzaja


Autor Poruka

sandap

13.01.2017. 00:05

Poštovani, kod pregleda mi je nadjena cista na lijevom jajniku 5,5 cm. Na jednom nalazu piše lijevi jajnik sa cistom vj. Mucinoznog sadrzaja bez protoka, a na drugom nalazu od drugog doktora da se radi o anehogenoj cisticnoj tvorbu bez det. protoka. Oba doktora su za LPSC Da li se radi o istoj dijagnozi i o kakvoj je cisti riječ jer mi nisu rekli tj da li je u pitanju nešto zlocudno? Imam 47 god.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.01.2017. 10:35

To su radne dijagnoze. Prema opisanom ne bi trebalo biti zločudno.Napravite tumorske markere.

sandap

21.02.2017. 13:25

Poštovani, stigao je i PHD nalaz: Serozni granični tumor(atipični proliferativni serozn itumor).
Vrsta zahvata lijeva adneksektomija,; Cjelovitost uzorka: cjelovit, kapsula intaktna; lijevi jajnik; Zahvaćanje površine jajnika : ne; Veličina tumora: 4x3,5x1; Proširenost tumora na druge orgnane:ne
Dodatni ph nalaz: opisanai tumor većim dijlom pokazuje građu serozno cistadenofbibroma, a manjim dijelom, seroznog graničnog tumora. U nešto više od 10% tumorske mase cilijarni kubični i cilindrični epitel pokazuje blagi te dijelom srednji stupanj atipije. Žarišno su nađu deskvamirane nakupine epitelnih stanica. U tomorskom tkivu prisutna su brojan psamomska tjelešca. Na prerezu je jajnikk unilokularnog izgleda. Vanjska površina opisanog cističnog pretvorenog janjnika je glatka. Stijenka cistične tvorbe je debljine 2mm- Luminalna površina cističnog tumora je pretežito glatka, a žarišno se nađu bijloružočasta zadabljenja koja prominiraju prem lumenu.
Molim vas vaše mišljenje vezano za nalaz koliko je to opasno, tj. da li postoji mogućnost da se to opet pojavi i na drugom desnom jajniku koji je sada u redu i da li je operativnim zahvatom sve riješene, i da li postoji mogućnost povrata ili proširenja bolesti. Zahvaljumem i lp.

Ivo Balenović, dr. med.

21.02.2017. 20:15

Poštovana,
granični tumori jajnika su tumori niskog malignog potencijala stoga je operativno odstranjenje dovoljan terapijski postupak. Svakako bi trebali nastaviti redovito (svakih 6 mjeseci) raditi ultrazvučne kontrole kao i određivanje tumorskih markera.