Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


colpitis


Autor Poruka

bojana

15.11.2005. 22:18

PREDPOSTAVLJENA DIJAGNOZA-COLPITIS TV OVARII LATERALIS DEXTRA!!! ZELELA BIH ZNATI NESTO VISE O TOME I DA LI JE OPASNO?

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

25.11.2005. 18:46

Poštovana,
kolpitis prevedeno znači ? upala rodnice, a TV (vjerojatno Tm) se odnosi na palpabilnu ili UZV-om prikazanu tvorbu na desnom jajniku otvorene etiologije. Zašto na pregledu to niste upitali Vašeg liječnika?
Pozdrav.

Tasana

26.08.2014. 00:50

Postovani,

Na ginekoloskom pregledu sam bila prije 2 sedmice.Ustanovljen mi je colpitis ac.Sta god pitam svog ginekologa,odgovara mi strucnim izrazima,koje ja ne razumijem.Prepisan mi je Lactogyn sapun i macmiror vaginalete 1x12.Inace papa test mi je uredan,obicnim pregledom mi je ustanovljen colpitic ac.Simptome koje imam jeste bol u predjelu donjeg dijela stomaka(ponekad,na dodir),ponekad tokom odnosa bol u desnom jajniku,natecene usnice,i crvenija boja ulaza u vaginu.Ciste nemam,ranice nemam.....Zanima me da li i partner treba da koristi sta,posto mi nije recen uzrok colpitisa ac, i da li se smiju imati spolni odnosi tokom terapije? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.08.2014. 10:30

Upala rodnice. Koristite preporučenu terapiju. Odnosi nisu preporučeni tijekom terapije.
Upala je gljivično- bakterijska.

Laguna16

15.08.2016. 20:25

Postovani,

prije 13 dana sam pocela koristiti terapiju za colpitis, polygynax vaginalete i Efloran tablete koje je koristio i partner. U tom periodu sam imala kratko svrab sa vanjske strane usnice i peckanje prilikom mokrenja. Predpostavila sam da sam nadrazila kozu i nisam obracala puno paznje na to. U isto vrijeme mi je partner na spolnom udu imao perutanje kozice bez ikakvih ranica koje je ubrzo i proslo. Prije 5-6 dana sam medjutim na mjestu peckanja otkrila ranicu i usnica je bila prilicno natecena, bolila je, a isti dan mi je se pojavila i ranica sa otokom na drugom mjestu. Obije ranice su bile otvorene, zuckaste/gnojne boje u sredini ali bez ikavog icjedka. Nisam upratila nikakve plikove ili slicno. Posto je moj ginekog do kraja mjeseca na godinjem, otisla sam kod drugog doktora koji je ovo smatrao uraslom dlacicom i prepisao mi je kremu na bazi betametazona, klortimazola i gentamicina. Koristim je par dana bez efekta. U medjuvremenu su mi se dodatno pojavile i dvije ranice sa unutrasnje strane usnice. Oko one prvobitne je se pocelo siriti crvenilo sa sitnim vodenjastim plikovima, otok, svrab. Ostale ranice su samo crvene, malo natecene i izgledaju kao zguljena koza. Ovo me cak i ne boli nesto posebno, osim sto imam nadrazaj koze. Imate li ideju sta bi ovo moglo biti? Hvala unaprijed, lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.08.2016. 12:35

Kod Vas i kod partnera radi se o gljivičnoj upali. Savjetujem Plimycol ili Canesten kremu izvana nekoliko dana.