Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijagnoza sa poroda


Autor Poruka

ZaraHamza

20.06.2016. 14:30

Dobar dan,
U januaru ove godine rodila sam svoje drugo drugo dijete. Hvala Bogu sve je na kraju bilo u redu. Na prvom porodu nije bilo nikakvih komplikacija.i. Tako nesto sam ocekivala i na drugom porodu, medutim, kad sam dosla u bolnicu i kad su mi probuslii vodenjak doktorica je ustanovila da je plodova voda izrazito zelena i da CTG pokazuje patnju ploda. Ja sam u bolnicu stigla skoro pa skroz otvorena i sve dok mi nisu ukljucili indukciju bolovi su bili izrazito podnosljivi. Zbog bebe su porod ubrzali (u 10h dosla u bolnicu u 10 i 50 rodila). Nakon poroda su ustanovili ovu dijagnozu: Asphyxio fetus in utero imminens; Ruptura parietis posterior vaginae; Funiculus umbilicalis brevis. Zanima me da li je do patnje ploda dosla zbog tog kratkog pupcanika (da je pupcanik bebi onemogucavao izlazak - tako sam ja shvatila) i da li se na redovnim ultrazvucnim kontrolama moglo primijetiti da je pupcanik kratak?

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.06.2016. 22:35

To nema veze s kratkom pupkovinom. Dijete je pod utjecajem manje ponude kisika i hrane obavilo nužu (mekonijum je stolica) vjerovatno pod utjecajem otvaranja vrata maternice i jakih trudova, ili kompresije protoka kroz pupkovinu.