Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


drilling jajnika ili drugačija stimulacija?


Autor Poruka

lilita

16.05.2007. 22:15

Štovani,
imala sam 2 ICSI postupka, dugi protokol, prvi put 2 mjeseca kontracepcije, zatim suprefact sprej i 27 Gonala. Rezultat 9 stanica. 2. postupak od 21. dana ciklusa suprefact sprej te od 3.d.c. inekcije gonala 26 kom (otprilike 2 dnevno, par dana po jednu). Rezultat 31 stanica. U oba postupka dogodila se hiperstimulacija (PCO jajnici). Preporučen mi je lapar. drill jajnika prije sljedećeg postupka. Napominjem da ja imam ovulaciju, dokazano folikulometrijama, samo je ciiklus 32-36 dana.
Molim vas za savjet, budući da efekti navedene operacije ne traju dugo, da li raditi drill? Ili nekakva laganija stimulacija, dugi protokol, 2 mjeseca kontracepcije, manje doze gonala, duža supresija suprefactom ili decapeptylom, metformin tabl. par mjeseci prije IVF?

Miro Šimun Alebić, dr. med.

31.05.2007. 17:20

Poštovana,
iskreno, Vaše pitanje je super! No, u njemu je sadržana cijela "umjetnost" kako dobiti ne prevelik, ali ni premali broj janih stanica koje uz to trebaju biti optimalno "zrele", a pritom postoji razlika od pacijentice do pacijentice, ali, kako ste Vi to i sami iskusili, i same od sebe od jednog do drugog ciklusa. Temeljito uzeta anamneza i pregled u ustanovi koju ćete odabrati za vaš slijedeći postupak iznjedrit će i preporuke za dalje.