Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


E.colli


Autor Poruka

Leptirica89

18.02.2017. 14:45

Poštovani,

imam 28 godina i česte urinarne infekcije. Najčešće sam zbog toga uzimala ciprol i bactrim. Nedavno sam odlučila uraditi urinokulturu, te mi je izlovana bakerija e.colli (10na4). Urađen je i antibiogram, pa sam dobila Zinnat. Naglasila sam da sam alergična na penicilin, ali su mi rekli da svjedno Zinnat može (iako sada u uputstvu čitam da bi trebalo pažljivo prepisivati ukoliko postoji alergija na penicilin). To je moje prvo pitanje, dakle, da li mogu početi sa terapijom ovim antibiotikom?
Drugo pitanje jeste da li bih trebala napraviti i cervikalne briseve, jer uskoro planiram trudnoću. Nedavno sam radila pregled, ultrazvuk i PAPA test. PAPA je bio uredan, ali mi je ginekolog rekao da imam policistične jajnike (nije mi dao nikakvu terapiju, jer nemam nikakvih pratećih simptoma-menstrucije su mi redovne, nemam pojačanu dlakovost i sl.). Kolika je šansa da je e.colli zaraženo i vaginalno područje? Da li ova bakterija ostavlja posljedice u pogledu fertiliteta? Vidim sada da sam postavila malo više pitanja, ali molim Vas da mi odgovorite, jer polako počinjem paničariti i okupirana sam mislima da možda neću moći biti majka.

Hvala Vam i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

18.02.2017. 17:55

Poštovana, za leptirica 89:
U natoč tome što se E. Colli nalazi kao normalni stanovnik u crijevima čovjeka određeni sojevi mogu uzrokovati mokraćne i crijevne infekcije, pa čak i dovesti do težih oblika bolesti (sepsa) što je rijetkost. Infekcija E. Colli uspješno se liječi antibioticima, te ne ostavlja nikakve posljedice. Zinnat je antibiotik koji pripada skupini cefalosporina (dakle nije penicilin). Ipak kod bolesnika koji su imali teški oblik alergijske reakcije na penicilin (anafilaksija) potreban je oprez, te prekinuti s liječenjem ukoliko se pojave bilo kakvi znaci alergije. Sindrom policističnih jajnika obuhvaća niz simptoma kao što su izostanak menstruacije, pretilost, pojačana dlakavost, akne i karakteristična ultrazvučna slika jajnika. Hormonske promjene se sastoje od povišenja razine muških spolnih hormona, te promjena u razini hormona hipofize koji kontroliraju rad jajnika. Preporučio bih da ukoliko postoji sumnja na policistične jajnike napravite hormonsku analizu.

Ivo Balenović, dr. med.

18.02.2017. 17:55

Poštovana, za leptirica 89:
Ukoliko planirate trudnoću preporučio bih da napravite cervikalne briseve iako to nije uobičajena pretraga (pogotovo obzirom na uredan PAPA test)

Leptirica89

18.02.2017. 18:40

Kada su mi ustanovljeni policistični jajnici, doktor je rekao da je bila ovulacija. Da li je kod policističnih jajnika jedini problem sa začećem nedostatak ovulacije? S obzirom da je ustanovljeno da ovuliram, nemam problema sa težinom, neredovnim menstruacijama niti pojačanom dlakavošću, koliko se ta dijagnoza uopće odnosi na mene?
Hvala Vam puno doktore.

Ivo Balenović, dr. med.

19.02.2017. 20:50

Poštovana,
pošto imate uredne menstruacije i ovulacije vi vrlo vjerojatno nemate policistične jajnike iako ponekad i 'normalni jajnik' uzv pregledom zna biti nalik na policističan. Da bi se postavila dijagnoza policističnih jajnika uz karakterističan uzv izgled jajnika moraju biti izraženi i karakteristični simptomi (debljina, dlakavost, akne) kao posljedica hormonalnih promjena. Bilo bi dobro da učinite analizu hormona, iako prema svemu navedenom vi vrlo vjerojatno nemate sindrom policističnih jajnika.