Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


EPILEPSIJA - INDIKACIJA ZA CARSKI REZ?


Autor Poruka

KoPitaNeSkita

08.12.2020. 22:05

Poštovani doktore,

naime ja imam vrlo rijedak oblik epilepsije, tocnije vestibularnu epilepsiju. Takva vrsta epilepsije ne uzrokuje klasicne napadaje, nego gubitak svijesti, kratkotrajni gubitak vida i sluha i sl. Najslicnije, moglo bi se reci, napadaju panike. Dakle, uzlupano srce, sum u usima, crnilo pred ocima, osjecaj kao da ce srce eksplodirati i u konacnici gubitak svijesti. E sad... ono sto je moja briga je da ce mi porod biti okidac za napadaj. Odnosno, porodjajni bolovi. Uglavnom su mi okidac bol ili buka. Pitala sam svog ginekologa da li je to mozda indikacija za carski, nije mi dao konkretan odgovor osim da moram obavezno lijecnika na porodu upozoriti na djijagnozu, buduci da su napadaji slicni i preeklampsiji. Mene je iskreno jako strah toga na porodu, jer se bojim da necu biti u stanju tiskati ili slicno. Motaju mi se pitanja po glavi kao npr. sto ako bude kasno za carski ako se beba recimo spusti u kanal, a ja dobijem napadaj? Zanima me da li Vi mozda znate da li je epilepsija prije pocetka poroda vec indikacija za carski? Odnosno, u kojem trenutku se odlucuje da je potreban carski? Tek ako do napadaja dodje na porodu ili? Nadam se da cete razumjeti sto Vas zelim pitati. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

09.12.2020. 11:50

Poštovana, epilepsija nije apsolutna indikacija za carski rez, ali to svakako treba uzeti u obzir kod poroda. Žene koje imaju epilepsiju, smiju koristiti iste načine analgezije kao i žene bez epilepsije. Napadaji nisu česti u samom porođaju, ali ukoliko do njih dođe, bit će prekinuti primjenom lijekova. Ako napadaji dulje traju, dijete će biti porođeno carskim rezom. Ne može se predvidjeti kakav će biti porod i što će se dešavati, ali ukoliko se desi bilo što što odstupa od idealnog (npr. prenošenje, sporije otvaranje, povišen tlak, nepravilan stav, namještaj ili položaj ploda) porod će se završiti carskim rezom.