Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Eserihija coli u vaginalnom i cervikaknom brisu


Autor Poruka

vana90

10.07.2015. 21:10

Postovani,

vec godinu dana radimo na bebi, međutim ne polazi nam za rukom. Iz tog razloga smo potražili strucnu pomoc, kako bi otkrili u cemu je problem. Prvo su nas uputili na vadjenje briseva bakterioloski, kao i testiranje na hlamidiju, mikoplasmu i ureaplasmu, vadjenje hormona (mene), a supruga na spermogram i spermokulturu. Dalje je bio planiran HSG, ali zbog neurednih vaginalnih i cervikalnih briseva nije moguce istu uraditi. Ja imam 25 godina, suprug 30. Imam redovne menstruacije, na 26 do 28 dana, ultrazvuk je takodje u redu.

Meni je i u cevikalnom i u vaginalnom brisu pronadjena escherichia coli u velikom broju, dobila sam vaginalete koje se prave na osnovu antibiogama, njih 10, medjutim kada sam ponovila briseve nakon terapije, opet je pronadjena eserihija u velikom broju, laktobacila nema, leukociti rekti u oba brisa. Dobila sam terapiju 2 x Amoksiklav 1000mg + Povidon jod vaginalete 14 kom., sad sam ponovila briseve i cekam rezultate. Ostali nalazi su u redu, kao i nalazi urinokulture kod oboje.

Kod supruga rezltati spermograma su sljedeci 31 miliona spermica, progre. pokretnih 47%, pokretnih 19% i nepokretnih 33%. 65% normalne forme. Pije Orthomol Fertil plus za poboljsanje spermograma.
Medjutim, u nalazu spermokulture mu je pronadjena Staphylococcus spp koagulaza negativna. Jos nije dobio terapiju.

Mene zanima, da li ove bakterije mogu biti razlog zasto jos nije doslo do trudnoce? Mi vec dva mjeseca imamo odnose sa zastitom. Koliki je njihov uticaj na zacece i dalju trudnocu, odnosno koliko su opasne ukoliko nisu prepreka za zacece? I kakvo je Vaše misljenje o svemu navedenom.

Unapred hvala, i izvinite na opširnosti

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.07.2015. 10:15

Prema opisanom svakako da navedene bakterije mogu smetati implantaciji ploda.
Također morate napraviti hsg. Mislim da ste vi kandidat za inseminaciju zbog blaže promjenjenog spermiograma.