Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Genetsko testiranje


Autor Poruka

lula555

16.12.2020. 11:15

Poštovani,

Nisam znala gdje postaviti ovakvo pitanje jer je specifično pa se nadam da ćete mi Vi moći pomoći ili barem me uputiti. Naime, situacija je sljedeća: imam partnera skoro godinu dana i kako sada stvari stoje, bit ćemo još dugo zajedno. No, negdje na početku veze saznali smo da smo 3. rođaci (moj pradjed i njegova prabaka su brat i sestra). Dolazim iz malog mjesta pa je prije to bila sasvim normalna stvar. Da bi stvar bila još gora, saznali smo da su njegovi djed i baka s mamine strane također rođaci (2.). Sada dolazi moje pravdanje iako sam svjesna da nisam dužna nikakva objašnjenja, ali...Svjesni smo da bi mnogi dosad prekinuli, ali saznali smo to nakon što smo se već zaljubili i ni on ni ja nismo razmatrali prekid kao opciju. Da se nismo upoznali, vjerojatno nikad ne bi saznali rodbinsku povezanost jer nam se obitelji nikad nisu susretale. Uglavnom, zbog očitih briga, vrlo rano smo se dogovorili da ćemo poći kod doktora kako bismo utvrdili što nas čeka ukoliko i kad se odlučimo na djecu. No, zbog specifičnosti naše situacije ne mogu naći na internetu puno korisnih informacija osim da postoje genetska testiranja. Kad malo dalje čitam, nalazim na samo prenatalne testove ili DNK testove za utvrđivanje etničkog podrijetla predaka i sl. Ne znam kome se obratiti, gineologu? Kojem? Sto trebam znati i donijeti prilikom sastanka s doktorom? Voljela bih znati što više informacija o tome, pogotovo (po mogućnosti) preporuku doktora.

Hvala na čitanju i lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

16.12.2020. 18:20

Poštovana, savjetujem da Vam vaš liječnik izda uputnicu za Ambulantu za genetsko savjetovanje (KBC Rebro Zagreb). Tamo će odgovoriti na sva Vaša pitanja i dati vam smjernice za dalje.