Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Herpes i trudnoća


Autor Poruka

bubi5

11.05.2010. 11:10

Poštovana,

Molila bih Vas za Vasu cijenjenu pomoc, inace zivim u Splitu.
Naime, navršila sam 25 tjedana trudnoće koja za sada protjece u redu. Ono što me zanima jest sljedeće:

Prije 1,5 godinu sam radila serum na viruse te, konkretno za herpes tip 1 ispao IgG pozitivan, IgM negativan, a za herpes tip 2 IgM i IgG negativan (krv slana iz Splita u Zavod u Zagrebu).
Mom suprugu je nesto danas izbacilo na ustima i misli da je u pitanju herpes. Zanima me da li se taj herpes s usta moze prenijeti na genitalno podrucje? (nismo imali odnos oralnim putem vec mi je samo dao par poljubaca oko prepona i na gornjem vrhu velikih usana, i to prije 2-3 dana, u vrijeme dok mu to jos nije bilo izbacilo na usta). Da li se trebam brinuti zbog moguceg prijenosa u vaginalno podrucje (iako mi nije uopce ni dirao rodnicu), ako se i moze desiti tako prijenos da li je to onda tip 1 ili 2, i kakav bi utjecaj imalo na dijete i sto trebam poduzeti u tom pogledu? Kakve simptome trebam traziti?
Znam da ako se nalazi u genitalnom podrucju da se valjda onda i zove genitalni herpes ali buduci je meni IgG na HSV tip 1 vec i tako pozitivan od ranije, da li se onda zbog djeteta trebam pribojavati tog eventualnog izbijanja u genitalnom podrucju i sto sad napraviti?
Moram također reci da nikad nisam imala vidljivo manifestiran na ustima niti igdje po tijelu HSV tip 1 te je slucajno otkriven taj pozitivan IgG krvnom pretragom.

Unaprijed zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.05.2010. 11:50

Herpes simplex tipa 1 izaziva promjene samo na usnama i očima, u sluznicu oralne šupljine.
Ne postoji bojazan za prijenos virusa herpes simplex tipa 1 na genitalno područje niti za perigenitalnu infekciju uopće.

kdk

23.02.2015. 12:40

Pozdrav!
Dijagnosticiran mi je genitalni herpes od strane ginekologa. Na internetu nailazim na različite odgovore vezane za trudnoću kod osoba sa hsv2 virusom. Možete li mi potvrditi kolika je zapravo opasnost za bebu u tom slučaju? Moj ginekolog kaže da postoji opasnost jedino ako je virus u aktivnoj fazi neposredno prije poroda i da se tada radi carski rez? Hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.02.2015. 17:30

Sve vam je odgovorio vaš ginekolog.