Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


herpes simplex


Autor Poruka

petra

08.02.2002. 10:20

Poštovana gospođo Kupešić,
Tjedan dana prije očekivanog termina porođaja dobila sam herpes u desnom kutu usnice. To mi nije prva infekcija (u prosjeku jedanput u dvije godine mi se pojavi) no ovaj put ne osjećam peckanje. Što mogu koristiti da infekcija što prije prođe i da li je ista štetna za bebu? Da li ova infekcija ima veze sa spolnim herpesom tj. da li se može prenijeti na spolne organe (dosad nisam imala takvu infekciju)?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 23:08

Poštovana,
Virusna infekcija koju navodite ne bi Vas trebala jako zabrinjavati jer u ovoj gestacijskoj dobi ne bi trebala imati negativnog utjecaja na njezin razvoj. Ipak, ukoliko će porod uslijediti, a Vi ćete i dalje imati promjenu u kutu usana, preporučila bih da poduzmete mjere zaštite (maska, pranje ruku, pojačane mjere osobne higijene) kako ne bi došlo do rizika da Vaše novorođenče dobije ovu virusnu infekciju. Promjenu možete mazati lokalnim preparatima (Virolex i sl), te ona nema veze sa spolnim herpesom. Bilo bi poželjno da ustrajete u dojenju, jer bi na taj način prenijeli (pasivno, putem mlijeka) imunitet na Vašu bebu, što bi po nju djelovalo zaštitno.

pandica7794

10.09.2015. 11:40

Postovani, pred nekoliko dana decko i ja smo prakticirali oralni seks, tocnije on meni, i dan poslije mu je izbio herpes na usni... Zajedno smo vec gotovo dvije godine i imamo aktivan seksualni zivot, nikada se prije nista slicno nije dogodilo. Zabrinuta sam ako bih ja mogla biti nositelj herpesa ili cak ga imati, sama nisam nikad imala nikakve simptome, i imala sam partnere prije sadasnjeg decka. Sto da radim? Hvala unaprijed na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.09.2015. 10:10

Odgovorio sam vam.