Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hitno- poobačaj ili vanmaternična


Autor Poruka

slavonka

24.06.2008. 19:35

Poątovani dr! Prije par godina ste mi pomogli Vaąim odgovorima pa se tome nadam i sad. Naime, imam 36 godina i ostala sam trudna, zadnja mens. 8.5., imam već dvoje djece i između njih dva spontana u 8.tj. 19.6. sam iąla na pregled radi utvrđivanja trudnoće, međutim dr. nije vidio niąta u maternici niti okolo, a test mokraća je pokazao trudnoću. Rekao mi je da postoje dvije mogućnosti, da je do začeća doąlo kasnije ili da je moľda vanmaternična, te me je poslao u bolnicu da mi izvade razinu beta hormona koji je taj dan bio 285. Zadrľali su me ąokiranu u bolnici da mi za dva dana izvade opet nalaz bete. Poąto mene nije niąta bolilo niti sam krvarila na vlastiti zahtjev sam puątena kući s tim da dođem u ponedjeljak izvaditi betu (23.6.).Međutim, ja sam večer prije prokrvarila i otiąli smo u bolnicu gdje su mi izvadili nalaz i razina bete je bila 288. Doktor je rekao da trudnoće nema u maternici spominju samo ľuto tijelo u desnoj strani i pustio me doma i da opet za dva dana izvadim betu. Ja sad doma mirujem krvarim kao da imam osrednju menstruaciju s ugruącima i pritiąće me u djelu trbuha i jajnika i pomalo u kriľima i straąno sam uplaąena, stoga Vas molim da mi iz iskustva Vaąe prakse kaľete dali se čistim od neke rane neuspjele trudnoće ili imam razloga za brigu, ako je slučajno vanmaternična mogu li čekati joą dva dana doma pa da izvadim betu. Upotrebivąi neku svoju laičku logiku, ako sam trudna 6-7 tj. i ako je to vanmaternična trudnoća ne bi li se to vidjelo na uvz i ne bi li hormon beta bio puno viąi od 288 (moj beta se od četvrtka do ranog ponedjeljka nije pomakao). Moram joą jedino napomenuti da se to sve odigravalo na hitnom ginekoloąkom, a moj ginekolog nakon svega toga je rekao da nemam razloga za paniku da je trudnoća stala i da se vjerojatno sama od sebe čisti. Puno Vam hvala na odgovoru koji bi mi trebao ąto hitnije .

Miro Šimun Alebić, dr. med.

04.09.2008. 19:45

Poštovana,
na žalost, zbog mojih nagomilanih obaveza, odgovor sasvim sigurno niste dobili na vrijeme. Ipak, odgovorit ću vam načelno, pa me molim izvijestite o stvarnom ishodu.
Dakle, testom na trudnoću ustanovljavamo postojanje trudnoće. UZV pregled uz serijsko određivanje BHCG-a su glavni instrumenti kojima nastojimo dokučiti lokaliozaciju trudnoće. Ukoliko se UZV pregledom ustanovi trudnoća u maternici,lokalizacija je utvrđena. No, ukoliko se trudnoća u maternici ne vidi, ovisno o nalazu BHCG-a, ali i kliničke slike pacijentice odlučuje se operirati ili čekati. Dakle, dijagnoza može biti - unutarmaternična ili izvan maternična trudnoća, ali i trudnoća nepoznate lokalizacije.