Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hodgkin


Autor Poruka

Zana

03.10.2001. 17:56

Poštovana dr Kupešić
Moje pitanje povezano je takodjer s Hodgkinsovom bolesti. Mojem mužu dijagnosticiran je Hodgkins 2A u 9. mjesecu 2000., primao je 6 ciklusa ABDV-a i zracen je na tri primarno oboljele regije. Prije nego što je počeo s terapijom savjetovano mu je da zamrzne sjeme, što smo i učinili u dvije ustanove. Sjeme je bilo normalne kvalitete. Na kontroli u srpnju ustanovljena je potpuna remisija. Zadnju kemoterapiju primio je 10.4. a zadnje zracenje 25.5.2001. Od muževog hematologa nam je savjetovano da se suzdrzavamo od pokušaja trudnoće 6 mjeseci nakon terapije i za vrijeme terapije. Kako je to vrijeme sada na isteku zanima me da li moj muž treba obaviti još kakav pregled osim spermiograma (naravno i sve hematološke preglede) i da li postoje razlike u obradi i analizi samog spermiograma? Takodjer me zanima da li u slučaju lošeg nalaza spermiograma imamo kakvu prednost (vremensku) u institucijama za potpomognute oplodnje, s obzirom da sjeme sto je dulje zamrznuto je lošiji genetski materijal. Meni je 32 a muzu 36 godina. Nadam se da sam bila dovoljno koncizna te da sam Vam pružila dovoljno podataka za odgovor. Unaprijed zahvaljujem.
Zana
Ps pitanje sam prvobitno postavila uz naslov "azoospermia", no ucinilo mi se da ga tako necete primjetiti. Hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.10.2001. 20:52

Poštovana gospođo Zana,
S obzirom na dijagnozu u Vašeg supruga i specifičnost problema, u svakoj od specijaliziranih ustanova koje se bave problemom pomognute oplodnje trebali biste biti na vrhu prioritetne skupine. Ne bi Vas trebalo zabrinjavati opadanje u kvaliteti spermiograma s vremenom, jer pred Vama je nekoliko godina tijekom kojih se zamrznuti uzorak može uspješno koristiti. Sam postupak asistirane oplodnje koji Vam daje najbolje šanse je izvantjelesna oplodnja, a kod supruga bi se osim hematoloških pretraga savjetovao i pregled urologa. Osim segmenta suprugove obrade, važno je posvetiti nužnu pažnju i Vama kako bi se ocijenio Vaš hormosnki status, načinio ginekološki pregled i Papa nalaz, te neizostavno ultrazvučni pregled vaginalnom sondom (po mogućnosti s color doplerom). Nakon učinjenih pregleda oba partnera treba porazgovarati s ustanovama gdje imate pohranjeno sjeme i dogovoriti postupak izvantjelesne oplodnje.