Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv


Autor Poruka

Jopa12

16.04.2018. 09:05

Pozdrav,

muško sam i moja bivša seksualna partnerka mi je priznala da je godinu dana prije nego što je stupila sa mnom u nezaštićeni odnos bolovala
od genetalnih bradavica koje je uspješno otklonila nekom kremom.Čitao sam da su one uglavnom uzrokovane virusom HPV 6 i/ili HPV 11 , s čim
zaključujem da sam i ja zaražen od istog.Zanima me ako stupim u nezaštićen odnos sa svojom djevojkom kolike su šanse da onda dobije
te iste genetalne bradavice?

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2018. 17:55

Poštovani, ako ste bili u kontaktu s bilo kojim od virusa HPV-a ne mora značiti da ste se zarazili. Ukoliko dođe do zaraze u većini slučajeva organizam je spontano savlada. Kod manjeg broja zaraženih javljaju se promjene u vidu bradavica ili CIN-ova(kod žena), ali i to se uspješno liječi. Dakle ukoliko ste pozitivni na HPV (to se može doznati jedino tipizacijom) možete ga prenijeti na partnericu, ali to ne znači da će ona razviti bolest (kondilome ili CIN).

Ichbin

21.04.2018. 16:25

Postovani doktore, neugodno mi je pitati uzivo ovo svog ginekologa, pa moram ovako. Ukoliko postoje kondilomi na gentitalijama, a praktikuje se oralni seks da li to znaci da ce se kondilomi pojaviti u ustima? Hvala Vam unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

22.04.2018. 15:55

Ne mora značiti. Ukoliko osoba ima dobar imunitet neće se zaraziti HPV om.

Ivo8855

28.04.2018. 10:45

Poštovani,

Djevojka s kojom sam u vezi ima dijagnosticiran Hpv tipa visokog rizika i CIN II. Zaražena je njime prije najmanje 3 godine jer toliko dugo nije imala odnose.

S obzirom da s njom planiram ozbiljnu vezu zanima me kakve to posljedice može imati na mene (hocu li se sigurno zaraziti i ako se zarazim mogu li imati kakve posljedice). Također me zanima može li ona to u potpunosti izliječiti, tj. eliminirat virus iz organizma te može li navedeno rezultirati problemima sa trudnoćom u budućnosti?

Ivo Balenović, dr. med.

29.04.2018. 13:15

Poštovani, sve ovisi o imunitetu. Večina spolno aktivnih osoba dođe u kontakt s hpv-om. Neki se ne zaraze njime, dio se zarazi i nakon nekog vremena eliminira virus iz organizma, a kod nekih virus može učiniti promjene na stanicama. No i u tom slučaju virus se može eliminirati i osoba potpuno izliječiti. Kod promjena izazvanih hpv-om terapijom se pomaže organizmu da ga savlada, što uspijeva u većini slučajeva . Tek kod manjeg broja zaraženih osoba, ukoliko promjene napreduju potrebna je kirurška terapija.

aine

17.05.2018. 20:40

Poštovani,
cijepljena sam Gardasil četverovalentnim cjepivom (6, 11, 16, 18) prije nego što sam stupila u spolne odnose. Do sad su mi uvijek svi papa, brisevi i hpv tipizacije bile uredne. Sada sam s muškarcem koji ima HPV 18. Teoretski znam što to znači, što taj HPV može uzrokovat, ali s obzirom da je u HR procijepljenost poražavajuća, nisam naišla na slične slučajeve. Zanima me konkretno imate li iskustava s takvim parovima i kolika je šansa da se uz kondom, a kasnije u budućnosti i bez kondoma, HPV prenese i na mene?
Hvala na dogovoru

Ivo Balenović, dr. med.

18.05.2018. 09:25

Poštovana, budući da ste cijepljeni, zaštićeni ste od virusa. Partner bi se trebao redovito kontrolirati dok se virus ne eliminira iz organizma.

anaiv4

21.05.2018. 21:40

Pozdrav,

prije otprilike mjesec dana (oko 10.04.), primijetila sam nešto na ulazu u vagini, za što se, nakon odlaska svom ginekologu, ispostavilo da je kondilom. Ginekologinja je premazala tu izraslinu nečime i ne stalo je nakon 2 dana. Savjetovala mi je da pijem Beta glukan s vitaminom C i cinkom i Curcumin forte + kako bih ojačala imunitet.
Htjela bih uskoro napraviti HPV tipizaciju (nakon što prođu 2 mj.) Međutim, neću biti u mogućnosti ići kod svoje ginekologinje, pa sam razmišljala učiniti test kod privatnog ginekologa. Pretpostavljam da mi treba uputnica za obavljanje testa, ali me zanima gdje ju dobiti - kod svoje ginekologinje ili moram ići u HZZO (tako su mi rekli u jednoj klinici koju sam informativno zvala, i da se donese uplatnica od 1300 kn)? I je li to jeftinije ako idem kod privatnog ginekologa koji ima ugovor sa HZZO-om (oko 500 kn koliko sam uspjela saznati)? Kakva je procedura ako idem kod privatnog ginekologa?

LP

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2018. 14:30

Poštovana, najbolje da nazovete u ordinaciju privatnog liječnika za kojeg se odlučite. Tamo ćete dobiti najtočnije informacije.

uiscekivanju

29.06.2018. 11:35

Pozdrav
Pretprosli papa test mi je pokazao upalne procese vezane uz hpv, ginekolog me pozvao nazad. Kad sam dosla sestra mi je dala uputnicu za betadine i rekla da je tako prepisao doktor, dakle nisam ga ni vidila. Nakon terapije isla sam na novi papa test i bio je uredan. Nedavno sam radila papa test i dobila isti poziv i istu dijagnozu i dobila poziv da dodjem napraviti bris na hpv. Zasto sada moram raditi bris a zadnji put sam samo dobila vaginalete?! Jel znaci da je hpv napredovao?! Imam malo informacija jer ih nisam vise ni dobila. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2018. 21:40

Poštovana, na papa testu se mogu vidjeti promjene na stanicama koje mogu biti povezane s hpv-om. Sam virus se ne vidi, vide se samo stanice. Virus se može dokazati jedino tipizacijom (bris na hpv)